Г-20 от Питсбърг: Преборихме кризата

Г-20 обяви победа над световната икономическа криза, предаде Ройтерс, като се позовава на заключителната декларация на завършилата двудневна среща на групата в Питсбърг, САЩ.
Лидерите на най-развитите индустриализирани държави и големите нововъзникващи пазарни икономики обявяват, че борбата им срещу глобалната икономическа криза се е увенчала с успех.
„Той проработи. Нашият мощен отговор помогна да бъде спрян опасния, рязък спад на глобалната активност и да бъдат стабилизирани финансовите пазари“, се подчертава в заключителната декларация на форума на Г-20, която обединява две трети от населението на Земята и четири пети от световното богатство. Ройтерс, цитирана от БТА,отбелязва по този повод, че първата среща на високо равнище, на която е бил домакин встъпилият в длъжност през януари президент на САЩ Барак Обама, е завършила в оптимистичен тон.
В същото време лидерите на Г-20 предупреждават, че „усещането, че нещата са се върнали към нормалното, не бива да доведе до самодоволство“. Те се аргументират, че остават тежки икономически задачи, и уверяват, че няма да допуснат отново „безразсъдното поведение“ във финансовия сектор, с което се обяснява избухването на кризата в сектора преди две години, когато „лошите“ ипотечни кредити в Съединените щати нанесоха катастрофални загуби на финансовите фирми в цял свят.
Ангажираме се да осигурим един по-балансиран световен икономически растеж, така че глобалната икономика да премине към безкрисен модел на развитие, дават да се разбере лидерите от Г-20. Те обещават да оставят в действие плановете за стимулиране на икономиката, докато бъде гарантирано едно стабилно възстановяване. Страните от Г-20 възнамеряват да прекратят тези екстремни мерки координирано, но не преждевременно.
Държавите от групата ще въведат по-строги правила за управление на бaнкитe от 2012 г. Ръководните им кадри не бива да имат гарантирани многогодишни бонуси, защото такива премии ги правят по-малко отговорни при предприемането на рисковани инвестиции, посочват те в заключителната декларация, цитирана от Асошиейтед прес.
Френският президент Никола Саркози съобщи, че лидерите от Г-20 са се договорили централните банки да могат да ограничават общия размер на бонусите във финансовия сектор, предаде Франс прес. ДПА уточнява, че на срещата в Питсбърг не е било взето решение за въвеждане на тавани на заплатите и премиите на банкерите. Очаква се регулаторните реформи във финансовия сектор да бъдат осъществени до края на 2010 г., посочва Ройтерс.
В заключителната декларация се подчертава, че Г-20 трябва да стане главен форум за международното икономическо сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС. По този начин Г-20 ще изземе тази роля от Г-8. За тази цел, в Питсбърг бе взето решение за учредяване на постоянен орган на групата. Той ще се нарича „Съвет по икономическата стабилност“ и ще има за цел да подпомогне усилията на страните от Г-20 да укрепят регулирането на световната финансова система. Лидерите от групата дават подкрепата си за план за премахване на неефективните, според тях, субсидии за изкопаеми горива като една от мерките за борба срещу глобалното затопляне. Изключение ще бъде направено само за най-бедните държави.
Лидерите от Г-20 поемат обещание да ускорят преговорите от цикъла Доха под егидата на Световната търговска организация (СТО) за либерализиране на международната търговия. Те се споразумяха още най-малко 5 процента от дяловете в Международния валутен фонд (МВФ) да бъдат прехвърлени на развиващите се държави. Правата на гласуване на развиващите се държави в Световнатабанка (СБ) пък ще бъдат увеличени с поне 3 процента. Лидерите от Г-20 се договориха още за реформиране на СБ, така че тя да играе роля в борбата срещу промените в климата и за гарантиране на снабдяването с храна, предаде ИТАР-ТАСС. Лидерите от Г-20 се споразумяха за две срещи на върха на групата догодина. Първата ще се проведе в Канада през юни, а втората – в Южна Корея през ноември. Г-20 планира да се събира след това на срещи на върха веднъж годишно. През 2011 г., домакин на форума ще е Франция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *