Г-20 цели допълнителен растеж от 1,8 процентни пункта до 2018 г.

Двайсетте най-богати държави в света ще се придържат към целта си до 2018 г. да постигнат допълнителен икономически растеж със средно 1,8 процентни пункта, каквито са и оценките на Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), посочва се в официалното комюнике след приключването на срещата на лидерите на Г-20 в Австралия.

За постигането на по-силен растеж обаче са важни не само бюджетните мерки, а и структурните реформи, ръста на инвестициите, на заетостта, насърчаване на търговията и на конкурентоспособността.

“Прилагането на тези мерки е важно и за подкрепата за растежа на частния сектор. Ще продължим да идентифицираме допълнителни мерки, за да постигнем нашата колективна цел за растеж”, посочва се в документа.

Лидерите на Г-20 обещават и ясно да комуникират промените в паричната политика в развитите държави. “Осъзнаваме потенциала на рисковете пред финансовите пазари, особено в среда на ниски лихви и нестабилност при цените на активите. Ще наблюдаваме тези рискове и ще продължим да засилваме макроикономическите, структурните и финансовите рамки”, допълва се в комюникето.

Предвижда се също да се запази гъвкавостта на фискалните стратегии на 20-те най-богати държави в света, за да се подкрепя икономическия растеж и създаването на работни места, включително чрез промени в публичните разходи и данъците.

Лидерите на Г-20 подчертават, че инвестициите са изключително важни за насърчаване на растежа. Те са договорили глобална инициатива за инфраструктура, с която се цели да се повиши качеството на инвестициите. Инициативата ще приложи многогодишна програма в областта на инфраструктурата, включително разработването на платформа за споделяне на знание и данни, за да се набележат потенциални инвеститори за конкретни проекти.

Инициативата включва и ключови мерки за подобряване на инвестиционния климат, а прилагането й ще бъде подробно обяснено на следващата среща на Г-20 през ноември.

Работна група работи и по мерки за подобряване на прозрачността на пазара на секюритизирани инструменти, за да се насърчи финансирането, включително и на малкия и среден бизнес.

В комюникето се отчита, че в сравнение с времето преди финансовата криза от 2008 г. банките са много по-добре капитализирани и финансовата система – по-устойчива на сътресения. Продължава работата по укрепването на правилата за капитала на банките. Идентифицирани са и банки и застрахователни компании, които представляват толкова големи, сложни и свързани структури, че биха могли да причинят сериозни икономически и финансови проблеми при евентуален фалит и сериозни загуби на данъкоплатците. Конкретни предложения за тези финансови институции вероятно ще бъдат направени на следващата среща на Г-20 през ноември.

До тогава ще е готова и проекторамката за ограничаване на сенчестото банкиране. Отвъд 2014 г. като важно се посочва довършването на политическата рамка и пълното прилагане на споразумението за регулациите във финансовия сектор.

Г-20 приветства и екшън плана на ОИСР за борба с избягването на данъците и подкрепя единния стандарт за глобален обмен на информация, който се очаква да започне да се прилага през 2017-2018 г.

Ключов приоритет остава и реформата в квотите и управлението на МВФ. Подчертава се и важността от приемането на координирани мерки срещу ебола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *