Г-8 и Г-5 се споразумяха да избегнат девалвация на валутите

Ръководителите на Г-8 (Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ и Русия), Г-5 (Бразилия, Китай, Индия, Мексико и Република Южна Африка) и Египет се споразумяха да избегнат девалвация на валутите и да насърчават установяването на стабилна международна финансова система. Това
е посочено в проектодекларация от срещата на върха в Акуила, цитирана от Ройтерс.

Г-8, Г-5 и Египет се ангажират също така да приключат преговорите от цикъла Доха за либерализиране на търговията до 2010 година. Те ще наредят на министрите си на търговията да се срещнат преди следващата среща на Г-20 (обединяваща големите промишлени държави, страните с нововъзникваща пазарна икономика и развиващите се страни) през септември в Питсбърг.

Най-големите страни замърсители на околната среда, които произвеждат 80 процента от парниковите емисии, постигнаха съгласие за максимална граница от 2 градуса по Целзий за климатичното затопляне, потвърди европейски дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

Шестнайсетте страни от Форума на големите икономики – ФГИ (MEF), обединяващ най-големите промишлено развити страни от Г-8 и големите страни с нововъзникваща пазарна икономика, се срещат днес следобед на форума в Акуила. В проекта за заключителна декларация на ФГИ се посочва, че форумът „признава, че увеличението на средната глобална температура не трябва да надвишава 2 градуса по Целзий спрямо периода преди индустриализацията“ (края на 18-и век – бел. р.). Затова групата се ангажира да определи обща цел за намаляване на парниковите емисии до 2050 година, е посочено в текста.

По настояване на Китай ФГИ се отказа да се ангажира да намали двойно световните парникови емисии до този краен срок.

Вчера Г-8 одобри прага от 2 градуса по Целзий за увеличение на глобалната температура и да намали с 50 процента парниковите емисии през 2050 година, а на промишлените страни – с 80 процента спрямо 1990 година

Намаляването на емисиите с 80 процента през 2050 година за най-развитите промишлени страни не може да бъде убедително, без междинна цел за 2020 година, изтъкна бразилският представител на преговорите за климата.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази неудовлетворение от решенията на „осморката“ за борба с климатичните промени, предаде ИТАР-ТАСС. Той изтъкна, че този проблем в днешно време е един от най-важните в политически план „за бъдещето на човечеството и дори на цялата наша планета Земя“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *