Г-8 посочи изхода от кризата

Има сигнали за стабилизиране на икономиката, включително възстановяване на капиталовите пазари, понижение на лихвените проценти, както и подобрение в потребителското и деловото доверие. Несигурността обаче остава, както и рисковете пред икономическата и финансовата стабилност. Това заявиха финансовите министри на 7-те най-развити страни в света и на Русия след двудневна среща в Италия. Световните агенции като АП определиха изявлението на Г-8 като най-оптимистичното общо становище на финансови министри от началото на кризата.
Участниците във форума се обявиха и за създаването на т.нар. рамка „Лече“ (градът – домакин на форума) – набор от правила и стандарти за регулация на финансовите пазари на всички нива – от пазарна интеграция до корпоративно управление. Идеята обаче беше посрещната без особен ентусиазъм от анализаторите.
„Обсъдихме необходимостта от изходни стратегии, за да неутрализираме извънредните мерки, които бяха предприети срещу кризата“, заявиха финансовите министри, цитирани от „Блумбърг“. „Признаците на възстановяване са окуражаващи, но икономиката още функционира много под потенциала си“, коментира пред агенцията американският финансов министър Тимъти Гайтнър. „Мисля, че сме прави да гледаме напред и да се готвим за оттеглянето на държавата от пазарите и завръщането на частния сектор“, каза канадският финансов министър Джим Флахърти.
„Има забележима промяна в тона“, обобщи анализаторът на Brookings Institution Есвар Прасад. Финансовите министри си позволиха умерен оптимизъм, коментира „Вашингтон пост“.
Глобална координирана регулация на финансовите пазари по света – това е основната идея на рамката „Лече“, която беше обявена от Г-8 в едноименния италиански град. Тази регулация може да бъде осъществена в пет направления: корпоративно управление, финансов надзор, пазарна интеграция, прозрачност на макроикономическата политика и уеднаквяване на данъчното законодателство, заявиха още финансовите министри.
Рамката от стандарти ще бъде изградена на базата на вече съществуващи или в момента изграждащи се регулаторни проекти. Според „Гардиън“ рамката ще притисне хедж фондовете и компаниите с рискова стратегия да предоставят повече информация за дейността си. Ето защо според вестника основните противници на проекта ще са САЩ и Великобритания, които са и двата най-големи финансови центъра в света.
На същото мнение е и Пол Мейдмънт от „Форбс“. Според него подобна промяна е желана от Франция и Германия, но не и от САЩ и Великобритания. Мейдмънт определя инициативата като „беззъба“ – неспособна да се справи с проблемите на финансовите пазари. Този проект ще стане факт само с подкрепата на САЩ, дотогава няма да е нищо повече от добри намерения, смята още редакторът на „Форбс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *