Гeрберите се цепят за шефа на НОИ

Той издига за поста бившия зам.-шеф на комисията по финансов надзор от квотата на НДСВ Бисер Петков. Депутати от управляващата партия обаче подкрепят Светлана Ангелова, зам.-председателка на социалната комисия. Най-силно за нея лобира Пламен Нунев, който е член на централното ръководство и минава за много доверено лице на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, пише в днешния си брой „Труд“. . Народните избраници са гневни на Дянков заради намерението да обложи с данък безотчетните им пари и държат да му покажат недоволството си, като създадат проблеми с неговия кандидат за НОИ. Очаква се премиерът Борисов да реши конфликта.
Спорът е между финансовия министър Симеон Дянков, който налага бившия зам.-шеф на Комисията по финансов надзор от квотата на НДСВ Бисер Петков, и голяма част от депутатите от управляващата партия.
Избраниците стоят зад колежката си от Русе Светлана Ангелова, която е зам.-председател на социалната комисия. От партията разказаха, че за кандидатурата й лобира депутатът Пламен Нунев, който е областен лидер на ГЕРБ в Русе, член на централното партийно ръководство и много доверено лице на вътрешния министър Цветан Цветанов.
По тази причина в ГЕРБ коментират, че битката за шеф на НОИ всъщност е поредният сблъсък за влияние между двамата вицепремиери.
По-голямата част от депутатите от ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят кадъра на Дянков, освен ако премиерът Бойко Борисов не им нареди изрично. Причината е, че още му имат зъб заради изказването, че не е редно народните представители да получават по-високи заплати от министрите и премиера. Дянков си навлече гнева на ГЕРБ-ерите в парламента и заради мнението, че парите им за представителни разходи – 1500 лв. на човек месечно, трябва да се облагат с данък. Друга причина е лоялността им към МВР шефа Цветанов, макар той по никакъв начин да не е афиширал отношение по темата.
В ГЕРБ обаче има и избраници, които одобряват избора на Симеон Дянков за Бисер Петков, тъй като смятат, че управителят на НОИ трябва да е човек, който ще работи в синхрон с финансовия министър.
В сряда вечерта на заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се вземе окончателно решение кой да оглави осигурителния институт. Според запознати премиерът Бойко Борисов вече е дал благословията си за Бисер Петков, още повече че самата Светлана Ангелова не вярвала, че ще се стигне до избирането й.
Още едно име се спряга за шеф на НОИ – това на досегашната подуправителка на института Весела Караиванова. Тя обаче била с почти нулеви шансове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *