Даваме българско гражданство по-трудно

Трябва да има затягане на режима, по който се предоставя българско гражданство. Това съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на TV7. Според нея трябва да има прозрачност и списъците с чужденците, станали наши сънародници, трябва да станат публични.

Златанова добави, че Агенцията за българите в чужбина трябва да преосмисли политиката си за това кой се признава за нашенец.

Министърът коментира и съдебната реформа. Тя прогнозира, че ако страната ни не избере съдебен инспектор, следващият доклад по механизма за сътрудничество и оценка ще има забележки към страната ни, предаде iNews.bg.

Вицепремиерът каза още, че България ще получи 90 млн. лева от Европа за справяне с миграционния натиск. Тя добави, че средствата ще решат само материалната страна на проблема. Поради това тя призова сънародниците си да бъдат толерантни и да проявят търпение. Златанова настоя българите да се превръщат в западноевропейците, които не ни искат и смятат, че искаме да им отнемем работата. тя успокои, че всеки, получил статут, се проверява преди това много внимателно.

Министърът коментира и случая с Гълъбин Боевски, който се върна на свобода в България, след като беше освободен от бразилски затвор. Златанова каза, че страната ни няма договор за правна помощ с латиноамериканската държава. Тя информира, че България има такова споразумение само с Куба. Тя добави, че в доста страни в тази част на света държавата ни няма посолства. Поради това тя посъветва, ако пътуваме на там, да се запознаем добре със законите на съответната страна. Според Златанова на въпроса защо спортистът не е разследван у нас към момента на задържането му за трафик на наркотици в Бразилия трябва да отговори МВР.

Вицепремиерът коментира и мораториума върху продажбата на земи на чужденци. По нейно мнение решението на парламента е навредило сериозно на имиджа на Българя в Европа. Тя добави, че страната ни е показала, че е непредвидим партньор, който не знае какво подписва и какво върши.

Златанова каза, че до края на годината ще бъде внесен в Народното събрания Законът за съдебната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *