Дават 1,3 млрд. евро за БТК

Турци и американци играят за телекома

БТК бе продадена на „Вива Венчърс“ за 230 млн. евро през юни 2004 г. Още преди подписването на сделката „Стандарт“ алармира, че цената е ниска. Тогава оценки на експертни компании показаха, че телекомът струва над 1 млрд. лева – толкова, колкото сега са склонни да дадат инвеститорите за него. Това се потвърди и при публичното предлагане на остатъчния 35-процентен дял на Българската фондова борса. Той бе продаден за над 600 млн. лв. в неплатежни инструменти. Така капитализацията на компанията мина нивото от 1 милиард лв.

Продажбата на БТК може да донесе 1,3 млрд. евро на Тор Бьорголфсон

Фото „Стандарт“Кандидат-купувачи са готови да броят до 1,3 млрд. евро за 65% от БТК. Участниците във финалното наддаване са петима, съобщи „Файненшъл Таймс“. Това са двата турски оператора „Тюрк Телеком“ и „Тюрксел“, както и инвестиционните фондове „Провидънс Екуити Партнърс“ (Providence Equity Partners), консорциум между Texas Pacific Group и Warburg Pincus и също Mid-Europa Partners. Имената на руската АФК Система и Bain Capital също се споменаваха сред кандидатите, но впоследствие компаниите се отказаха от участие, съобщават от FT.

Целият телеком се оценява между 1,7 млрд. и 1,9 млрд. евро. Според „Файненшъл Таймс“ 23 март е бил официалният краен срок за подаване на оферти, но е възможно процедурата да се удължи.

В началото на годината стана ясно, че фондът на Тор Бьорголфсон „Новатор“ обмисля продажбата на опцията за придобиване на 65% от капитала на БТК. Тя бе издадена на „Новатор“ от „Вива Венчърс“ (собственост на инвестиционния фонд „Адвент Интернешънъл“), която е мажоритарен собственик на телекома. Съветник на Novator по продажбата е инвестиционна банка „Лемън Брадърс“. Чрез други свои фирми Тор държи и още проценти в капитала на БТК.

Евентуални проблеми за бъдещите купувачи могат да се окажат необходимите инвестиции от около 50 млн. евро в цифровизацията на мрежата на БТК, сравнително дългите срокове за освобождаване на компанията от част от недвижимия й портфейл (оценен на около 250 млн. евро), както и възможността от възпрепятстване на сделки с активите на дружеството от страна на миноритарните акционери, коментира изданието. Един от ключовите въпроси за бъдещия купувач вероятно ще бъде възможността за прехвърляне на дълга по продажбата към самата компания, смятат още от FT. В случай на евентуално сливане може да се стигне и до отписване на БТК от регистъра на публичните дружества. За целта бъдещият собственик ще трябва да отправи търгово предложение към останалите акционери. В публикацията се посочва, че вероятно „Новатор“ ще упражни опцията за покупка на 65-процентния дял непосредствено преди да го продаде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *