Давос: Международните конфликти са най-голямата заплаха за света

Конфликтите, които оказват влияние върху цели региони, са най-голямата заплаха за световната стабилност през 2015 г., предупредиха от Световния икономически форум (WEF), пише CNBC.

След руската намеса в Украйна, довела до откъсването на Крим миналата година и последвалите международни санкции и контрасанкции, експертите, интервюирани от базираната в Швейцария организация, посочват международните конфликти като най-голяма и най-възможна заплаха за следващите 10 години.

„В 25-тата година от падането на Берлинската стена геополитическите рискове се завърнаха“, заявява WEF в своя доклад „Световните рискове през 2015 г.“, публикуван седмица преди срещата на организацията в Давос, Швейцария.

„Диспутът за Крим през март 2014 г. служи като силно напомняне за последствията от междудържавни конфликти с регионални последствия, които изглеждаха отдавна Докладът е десетият публикуван от WEF и е базиран на проучване сред 896 анкетирани, работещи в частния сектор, правителства, научните среди и неправителствени организации от целия свят. Проучването е проведено от средата на юни до края на септември 2014 г.

WEF подчертава продължаващото нарастване на въздействието от напрежението между Русия и Запада.

„(То) причини нарушения в доставките на газ към европейски страни, докато наложените от Европейския съюз и Руската федерация санкции ограничиха достъпа до определени стоки и принудиха някои компании да преразгледат архитектурата на доставките си“, пише в доклада.

Анализаторите предупреждават, че отношенията между Запада и Русия може да се влошат, вместо да се подобрят през 2015 г.

Аластър Нютън, старши анализатор на политическия риск в Nomura, постави Русия като втората най-голяма страна или регион със специфичен риск за финансовите пазари през тази година. Първото място е за Близкия изток и Северна Африка.

„Виждам малка възможност за намаляване на напрежението с Русия – даже обратното, докато руската икономика се забавя все повече“, заявява той в доклад, публикуван по-рано този месец.

Въпреки това геополитическите рискове продължават и извън Русия.

Заплахата от ислямистки военни групировки рязко нараства след атаките в Париж, при които загинаха общо 17 души. Ал Кайда и Ислямска държава поеха отговорност за атентата.

WEF също така предупреди за разрастването на Ислямска държава (ИД). За нея се твърди, че увеличава риска от „разпад на държавността“ и от „провал на национални правителства“ за страни като Ирак, Сирия и други държави, на чиято територия действа. „Бързият възход и бруталността на ИД, както и отговорът на международната общественост може да е приложен към увеличаващата се възможност и въздействие, сравнени от респондентите с риска от разполагането на оръжия за масово поразяване и по-високото потенциално въздействие в сравнение с минали години, свързано с мащабни терористични атаки“, твърди докладът на WEF.

„Екстремното време“ като наводнения и бури и причинените сериозни щети върху собственост, инфраструктура и околната среда, също са поставени напред в класацията на WEF.

Организацията предупреждава най-вече, че 15 от 20-те мегаполиса в света (тези с повече от 10 млн. жители) са разположени в брегови зони, заплашени от повишения на морското равнище и приливни вълни при бури.

Въпреки че икономическите притеснения остават големи в еврозоната, само един такъв риск е в топ 5 в класацията на WEF – високата структурна безработица или непълна заетост.

Агенцията предупреждава, че по-ниските нива на икономическо развитие и технологичните промени най-вероятно ще задържат безработицата на повишени равнища в развитите икономики до 2016 г.

Безработицата в страните от Г-7 (Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ, Великобритания и Канада) бе средно 6,2% миналия ноември, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и 11,5% в страните от еврозоната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *