Давос 2018: Тръмп срещу останалия свят

От основаването си през 1971 г. Световният икономически форум в Давос е нарицателно за нарастващия консенсус за един глобализиращ се свят.  Сега президентът Доналд Тръмп е тръгнал натам да каже на хората, които се възприемат като глобалния елит, че грешат за почти всичко, анализира „Ройтерс“.

Тръмп ще е първият действащ президент на САЩ, който отива на форума в Давос след Бил Клинтън през 2000 г. Тръмп обаче няма да е единственият голям световен лидер сред участниците. За пръв път там ще са също индийският премиер Нарендра Моди и френският президент Еманюел Макрон.
Германската канцлерка Ангела Меркел също ще се присъедини към тях, след като миналата седмица постигна предварително споразумение със социалдемократите за съставяне на ново коалиционно правителство. Тяхното присъствие, заедно с това на британския премиер Тереза Мей и канадският й колега Джъстин Трюдо, създава условия за впечатляващ сблъсък с Тръмп.
Давос може да е чудесна възможност за лидери да се самоизтъкнат. Миналогодишната среща бе доминирана от китайския президент Си Цзинпин, който в речта си наблегна на протекционизма и описа Пекин като новия защитник на свободната търговия в ерата на Тръмп.
Това усили позициите на китайския лидер в чужбина преди конгреса на Китайската комунистическа партия, на който той затвърди властта си. Броят на големи лидери тази година обаче неизбежно ще създаде надпревара за ползване на пространството за изява.
Макрон и Меркел вероятно ще използват форума като платформа за защита на политиката в миграцията и сигурността и представянето на либерална центристка европейска визия. Това поставя Макрон в потенциално трудна позиция. При наличието на Меркел френският президент може да няма друг избор освен да се присъедини към нея в една относително анти-Тръмпова платформа.
Има обаче насрочена среща между Макрон и президента на САЩ и френският лидер може да иска да възпроизведе сърдечността от първата им среща миналата година. За индийския премиер Моди предстои разочарование. Той видимо се надяваше да последва примера на Си и да доминира конференцията.
Присъствието на Тръмп обаче ще му даде възможността да затвърди добрите отношения след положителната среща между двамата през ноември. В Давос те имат възможността да се представят като лидерите на двете най-големи и могъщи демокрации в света – силна платформа за прокарване на каквито идеи пожелаят. В същото време много от останалите участници почти сигурно ще се възползват от възможността за словесни нападки срещу Тръмп.
Това винаги е било неизбежно, но стана още по-вероятно, след като той описа африканските и карибските страни като „мръсни дупки“. Много ще зависи от това доколко президентът ще бъде убеден да не се отклонява от посланието си и дали другите лидери ще могат да привлекат вниманието му към своя дневен ред.
Миналата година първото му обръщение към Конгреса бе почти лишено от обичайните на Тръмп импровизации и се прие от двете партии като едно от по-смислените описания на мирогледа му. Затова пък речта му пред лидери от НАТО през май м.г. бе несвързана и обвинителна. За местната публика президентът на САЩ и обкръжението му са изправени пред трудно балансиране.
Тръмп знае, че политическите му привърженици охотно биха приели той да обсипе с критики изпълнителните директори, знаменитостите и по-либералните политици на срещата в Алпите. В същото време администрацията има голям списък от цели за постигане, а срещата в Давос дава несравними възможности за задкулисни пазарлъци и бързи дискретни срещи.
В интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ Тръмп казва, че целта му в Давос ще е „да агитира за страната си“. Министърът на финансите Стив Мнучин каза, че президентът енергично ще рекламира икономическата си доктрина „Америка на първо място“. Той наблегна на това протекционистко послание и по време на обиколката си в Азия през ноември.
Администрацията също ще се надява да напредне по редица други теми като премахване на разногласията между европейските страни и Вашингтон по подхода към Иран и увеличаването на натиска върху Северна Корея. Президентът на САЩ ще води най-голямата американска делегация в Давос в последно време. Освен Мнучин в нея ще влизат съветникът по националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър, държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на търговията Уилбър Рос.
Това ще позволи да се изнесат необичайно широк кръг речи за държавна политика, в които Вашингтон може да дефинира позициите си или да нюансира и изясни изявленията на президента. Речта на Тръмп независимо от съдържанието й ще е най-важното му обръщение в чужбина досега. Той вероятно ще осигури собствено отразяване на ставащото в Туитър, от което ще се разбере настроението му и кой го е ядосал.
Според „Политико“ президентът най-вероятно ще използва речта си, за да пусне това, което някои негови съветници наричат драматична „миризлива бомба“. Очаквайте президентът да се нахвърли на други участници заради споразумения за свободна търговия, които според него вредят на САЩ, да изрази скептицизма си за климатичните промени и може би за работата на Международния валутен фонд и Световната банка.
Почти нищо от това няма да се приеме радушно. Много обаче ще зависи от реакцията на Тръмп на критики. Той без съмнение няма да пропусне да напомни на всички други участници, включително на другите световни лидери, че президентът на САЩ е той, а не те, както веднъж каза на критично настроен журналист от сп. „Тайм“.
Президентът със сигурност е опитен шоумен. Той несъмнено ще оцени факта, че неговата реч ще е в заключителните етапи на срещата. Проблемът за останалите присъстващи членове на елита е, че и най-ловкото маневриране няма да попречи на неговия дневен ред да засенчи техните.

 

 

Красимир ТОДОРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *