Дадоха Нобел за макроикономика

Едмънд Фелпс е 6-ият награден американец, разкрива връзката инфлация-безработица

Американецът Едмънд Фелпс спечели Нобелова награда за икономика за 2006 г. с приноса си за задълбочаване разбирането на връзката между инфлацията и безработицата, предаде АП. Неговата изследователска дейност има голямо значение за макроикономическата политика. Фелпс научил в Ню Йорк новината за удостояването му, когато от Стокхолм му позвънили вчера малко след 6 часа сутринта местно време в Ню Йорк. „Много съм щастлив. Очаквах отдавна наградата“, споделил пред журналисти нобелистът.

73-годишният професор от Колумбийския университет разкрил как ниската инфлация в момента води до очаквания за ниска инфлация в бъдеще. По този начин може да се въздейства на процеса на определяне на политиката от корпоративните и правителствени лидери. В съобщението на Шведската кралска академия на науките се отбелязва, че Фелпс е пионер и в анализа на значението на човешкия капитал, т.е. на работниците, за разпространяването на новите технологии и за растежа в бизнеса.

Едмънд Фелпс оспорил преобладаващото през 60-те години мнение, че има стабилна негативна връзка между инфлация и безработица. Според него инфлацията зависи не само от безработицата, а и от очакванията на фирмите и работниците за цените и за увеличаването на заплатите. Не само натрупването и формирането на капитал, но и равновесието между инфлация и безработица са изключително важни за преразпределянето на богатствата в дългосрочен план, доказва новият американски нобелист. Конкуренти на Фелпс за наградата бяха специалисти по макроикономика, теоретици на фондовия пазар, експерти по световна търговия и стратези по пакетните търгове.

За последен път Нобеловата награда за икономика бе присъдена на един човек през 1999 г. – на канадеца Робърт Мъндел, също от Колумбийския университет, заради неговия анализ на паричната и фискалната политика при различни валутни режими. Едмънт Фелпс е шестият американец, удостоен с Нобел тази година. Предишните награди – за медицина, физика, химия, бяха присъдени също на американци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *