Далавера с Федералния Резерв за 600 млн. долара в 2 милисекунди

България

Синдикатите се стягат да защитават български пощи от хипотетична приватизация. Дали ще защитават държавната собственост от възвисени патриотични чувства или по-скоро ще защитават влиянието си през бордове и други механизми, всеки може сам да се досети. Но определено ходът за приватизацията на пощите е добър и много закъснял. Държавното дружество е разкъсвано от далеч по-ефективни частни конкуренти и бавно, но сигурно, се превръща в поредната пробита кофа за пари на данъкоплатците.

Продължава и медийната истерия около това дали реформаторското обединение ще се коалира с ГЕРБ. Типично по български. Реформаторите нито са коалиция. Нито е ясно дали ще има избори. Нито дали ГЕРБ изобщо ще вземат сериозен резултат. Нито дали на тях и ГЕРБ заедно ще им стигнат процентите. Но говорим за коалиции. От страх българинът да не се „мине“, има лошия навик да действа против съвестта си и в крайна сметка да се прецаква сам. Такъв цирк рядко го има някъде. А най-жалкото е, че Германия ни даде урок как се правят и взимат избори преди броени часове.

По света

На 18 септември, ФЕД шокира финансовия свят с решението си да задържи нивото на монетарни стимули за икономиката. Финансовите пазари реагираха със скоростта на светлината, като акциите се изстреляха до рекордно високи нива. Но данните показват, че трейдъри от Чикаго са реагирали по-бързо от скоростта на светлината и са изтъргували акции на стойност 600 милиона долара, преди останалите им колеги да успеят да реагират на новината за решението на ФЕД и съответно пазарът да поеме нагоре.

Представители на медиите получават информация за предстоящото решение на ФЕД в „тихата стаичка“ и подписват декларация, че се задължават да не оповестяват тази информация преди часа и по-точно секундата на официалното обявяване. Подготовката е толкова строга, че на журналистите се позволява да наберат редакторите си, да подготвят телефонната линия, но не и да кажат заветните думички, преди заветния час.

HFT програмите, които са отговорни за огромен обем от реализираната търговия, успяват със специализиран софтуер да разчетат за милисекунди изнесената от ФЕД информация и да проведат съответните търговски операции. Но колкото и по-бързи да са компютрите от човека, те, все пак, трябва да получат информацията от Вашингтон. А тя пристига до Чикаго за около 7 милисекунди.

Но анализът показва, че масовото купуване на акции в Чикаго, далеч надвишаващо наблюдаваните обеми на пазара по това време, започва 3 милисекунди след официалното обявяване в 2 часа. Паралелно, започва и масово купуване на злато между 1 и 2 милисекунди след 2 часа. Тоест, движейки се със скоростта на светлината, информацията пристига от Вашингтон до Чикаго за 7 милисекунди, но някой вече е започнал да купува „доста“ преди това. Тоест, имало е теч. За да си представите бързината на всичко разиграващо се, имайте предвид, че човек мигва за около 300 милисекунди.

Та, ако някой си мисли, че българите сме я измислили корупцията, да си помисли пак [:-)]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *