Далаверите на могъщите

Не всичко през годината бе Гърция. Макар проблемите на страната да бяха събитието, което най-често занимаваше политици и икономисти, през последните 12 месеца се случиха и други „интересни“ неща. Нека си припомним някои от най-дръзките далавери на 2012-та.
Кирливите ризи на банкерите През лятото в банковия сектор гръмна поредната бомба: аферата ЛИБОР. Така се нарича междубанковият лихвен процент, който се определя въз основа на оценките на банките за това колко им струва да вземат кредити от други банки. В този смисъл лихвата ЛИБОР е основата за определяне на курсовете на милиони ценни книжа, деривати и други банкови инструменти. Както стана ясно през юли, десетки големи банки в продължение на години са манипулирали тази важна лихва, обявявайки не реалните, а занижени стойности.
В разгара на скандала „Барклис банк“ призна вината си и след споразумение с властите трябваше да плати глоба в размер на половин милиард долара. Пред постигането на извънсъдебно споразумение се намира и друга голяма банкова институция – „Роял бенк ъф Скотлънд“, на която може да се наложи да плати глоба от 430 милиона евро. Това обаче няма да е нищо в сравнение със санкцията, която заплашва швейцарската „UBS“ – говори се за глоба в размер на 1,6 милиарда щатски долара. Германската „Дойче Банк“ също е разследвана за манипулирането на лихвата ЛИБОР.
Раджат Гупта и приятелчетата му от Уолстрийт

    Индиецът Раджат Гупта
Той можеше да има всичко. Тръгнал от низините и издигнал се чак до върховете, индиецът Раджат Гупта бе олицетворение на американската мечта: миячът на чинии става милионер. Но точно когато е на върха на кариерата си като директор на консултантската компания „МакКинси“ и член на борда на директорите на „Проктър енд Гембъл“ и „Голдмън Сакс“, лоша шега му изиграва приятелството му с неговия сънародник Радж Раджаратнам, основател на хедж-фонд. Гупта издава на бизнес-партньора си секретна информация от заседанията на управите, в които членува. В един от случаите става дума за предстояща инвестиция в размер на 5 милиарда долара. Благодарение на тази поверителна информация Раджаратнам се запасява с акции и така успява да спечели на борсата над 1 милион долара. Междувременно Раджаратнам бе осъден на 11 години затвор и глоба от 63,8 милиона долара, а през октомври приятелчето му Раджат Гупта получи 2-годишна присъда и глоба в размер на 5 милиона долара.
Залезът на една империя
Сам по себе си един фирмен фалит не означава непременно скандал. Той се превръща в такъв едва тогава, когато собствениците на фалиралата компания стават клиенти на правосъдието.

     „Шлекер“ вече е история
Такъв е случаят с веригата от дрогерии „Шлекер“, която през юни фалира и остави без работа 25 хиляди души. Нейният създател Антон Шлекер издига империята си сякаш от нищото и дълги години я управлява с желязна ръка. Той допуска обаче една фатална грешка: в регистрацията на фирмата е записано, че Шлекер отговаря за концерна с цялото си имущество. Когато в началото на годината неговата наследничка Майке Шлекер обявява, че касите на компанията са празни, прокуратурата започва разследване и установява, че когато фирмата му започва да затъва, Антон Шлекер прехвърля огромна част от състоянието си, за да го спаси. През август срещу него и още 13 отговорни лица са повдигнати обвинения.
За награда – секс!
Секс-оргии за възнаграждение? В Германия се случват и такива неща. През август стана известно, че ръководството на застрахователната компания “Хамбург-Манхаймер” редовно е организирало екскурзии в чужбина, които са били нещо като награда за отличили се застрахователни агенти. Приключенията включвали секс-оргии с много алкохол в елитни заведения и клубове по цял свят.
Лондонският Лорд Волдемор
Дълго време шефът на американската инвестиционна банка JP Morgan Джейми Даймън се разхождаше като наперен пуяк във финансовите среди – неговата банка се справяше отлично с лавирането из дебрите на кризата. И така до пролетта, когато гръмна бомбата: банката загуби цели 2 милиарда евро заради грешката на един дилър и заради собствената си неправилна стратегия.

      Джейми Даймън
Следите на аферата отведоха следователите до един мистериозен търговец на кредити в Лондон, който в банковите среди е известен с две имена – „Лондонският кит“ – заради огромните обеми на търгуваните от него сделки; и „Лорд Волдемор“ – по аналогия с тъмния магьосник от романите за Хари Потър. Провалът на JP Morgan е истински позор с оглед на факта, че ръководството на банката винаги се е противопоставяло на призивите за засилен банков контрол. На фона на огромния скандал ръководството на банката изглеждаше доста глупаво, призна самият Джейми Даймън.

 Е. Лилов; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *