Дали биткойните са пари и какво е тяхното бъдеще

Анализ на Владимир Сиркаров от Brain Workshop Institute

В настоящата разработка ще се потърси отговор на въпроса дали биткойните са пари и какво е тяхното бъдеще.

Безспорно, има много големите разлики в дефиницията на това какво е пари от гледна точка на различните икономически школи. Това прави невъзможно формирането на настоящия анализ без ясното конкретизиране на теоретичната матрица, която ще се използва. Стъпвайки на методологията на австрийската икономическа школа, стъпка по стъпка ще представя дефиницията на парите. Постепенното извеждане на различните нива в дефиницията ще спомогне за по-гладкото осмисляне на праксеологията и същността на паричната теория.

Пари – Що е то?

Започваме с два фундаментални фактора в концепцията за това какво е пари. Единият от тях разглежда парите само и единствено като стока. Основна характеристика на тази стока е да бъде ограничена. Разликата между всяка една стока и тази, придобила статут на пари, е, че тя се търси, за да се ползва като средство за размяна. Следователно парите са стока, а тяхната същност изначално се базира на функцията им средство за размяна.

Останалите функции на парите като пазител на стойността и разчетна единица са много важна част от отъждествяването на дадена стока за пари. Те обаче са вторични, т.е. те произлизат от пазарно придобитата вече функция средство за размяна.

Както се вижда, ключовите думи досега са средство за размяна и стока. Следователно ако биткойнът е средство за размяна и стока, следователно е пари.

Тук е мястото да стъпим едно стъпало по-нагоре и да добавим няколко специфики. За да бъде дадена стока пари тя трябва да е не просто средства за размяна, а общоприето средство за размяна. Това се преплита с тезата не просто за стока, а за възможно най-търгуемата/те (most marketable).

Разбира се, двете характеристики са логически преплетени. Най-търсените и използвани стоки, по естественпът, ще бъдат предпочетени да служат за средство за размяна. Ако тази им употреба се увеличава, следователно тяхното търсене се увеличава, което ги прави още по-търгуеми.

Според Мъри Ротбард това води до засилваща се спирала (reinforcing spiral) – по-голямата търгуемост на дадена стока води до нейната по-широка употреба като средство за размяна, което от своя страна пък води до повече търгуемост. В определен момент една или две стоки ще генерират спечелването на общоприет статут на функцията средство за размяна – това представляват парите.

Пари ли са биткойните?

Ако се върнем на биткойна, може без съмнение да кажем, че интернет валутата е средство на размяна. Търсенето на биткойните непрекъснато се разширява, но все още сме далеч от момента, в който да констатираме, че те са общоприето средство за размяна. Няма спор и по-въпроса, че биткойнът е стока. Логично с оглед по-горните изречения е, че крипто валутата не е една от най-търгуемите стоки – поне не към момента.

Важна част от настоящия анализ е исторически наложилата се характеристика т.нар. извън-монетарна/парична употреба (non-monetary use) като условие определена стока да добие статут на пари. Биткойните се използват само с цел средство за размяна, без друга алтернативна употреба. Няма спор, че биткойните притежават предимство пред златото, особено в контекста на изключително ниските транзакционни разходи, което води до по-лесното и бързо опосредстване на търговията.

Това обаче не е аргумент за маргинализиране на тезата относно важността на извън-монетарната употреба на стоката, ползвана като пари. Анализът през призмата на форсмажорните събития – като война и природно бедствие, не са за подценяване. Абстрахирам се от некоректните и неаргументирани съждения на Питър Шиф по темата. Аз не говоря за метеорити, а за реални ситуации, в които не малки територии са откъснати от електричество, следователно от интернет.

Тогава биткойните са неизползваеми, докато златните и сребърните монети са.

Форсмажорност е и държавната репресия, с която може да се поставят забрани изобщо за онлайн търговията. Други подобни ситуации пораждат голяма сива и дори черна икономика, но разплащанията при нея също са невъзможни (или поне силно затруднени) чрез биткойни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *