Даниела Бобева: За да се излезе от кризата, трябва да се мобилизира финансов ресурс

Едно от най-важните условия за излизането от кризата е мобилизиране на финансов ресурс, заяви по време на бизнес форум вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Тя е инициатор на конференцията „Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат“. Във форума участват и министърът на финансите Петър Чобанов, както и ръководители на банки.

Вицепремиерът посочи, че е особено важно запазването на стабилността на банковата система. Бобева съобщи, че предстои промяна в Закона за кредитните институции с цел въвеждането на новите капиталови правила и в сряда законопроектът се очаква да бъде разгледан от Министерски съвет.

Вицепремиерът напомни, че в бюджета за следващата година са предвидени 500 млн. лв. за финансиране на проекти за регионално развитие, като освен това са предвидени 20 млн. лв. за иновации. Залага се и на стимули за регионите с висока безработица. Особено значение се отдава на оживяването на капиталовия пазар и превръщането му в двигател на икономически растеж, каза вицепремиерът. Рестартирана е приватизационната процедура за фондовата борса и Централния депозитар, подготвя се пакет от миноритарни дялове за продажба чрез борсата, като значително ще се намалят някои административни пречки, за да се насърчи листването на българските компании на борсата.

Допълнителен финансов импулс за икономиката ще предоставят и оперативните програми, като целта е постигане на синергия между новите оперативни програми и фискалните стимули, предвидени в бюджета. Вицепремиерът посочи също, че е в ход реформата в Банката за развитие, като е стартирал първият продукт на банката, насочен към микро-, малки и стартиращи фирми. Предстои и подготовката на продукт за финансиране на износа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *