Даниела Бобева: Необходимо е да привличаме италианските туристи

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева каза, че е необходимо да се насърчат италианските туристи да идват в България. През 2013 г. те са били с 5000 повече, допълни тя преди срещата си с представители на Конфиндустрията в Рим.

Бобева изтъкна, че за 2013 г. италианските инвестиции у нас възлизат на 13,6 млн. евро. Тя подчерта, че има ръст на стокообмена. Расте износът, който за миналата година е с 9,2% повече в сравнение с 2012г., а вносът е нараснал с 14% за същия период. Бобева отбеляза още, че италианските инвестиции са диверсифицирани, като бизнесът проявява интерес към много различни сектори.

Вицепремиерът отбеляза, че италианските инвестиции в България са предимно от малкия и среден сектор – близо 53%, което е добър пример как малките и средни фирми могат да излязат на международния пазар. „Италия има много по- голям потенциал за инвестиции от това, което сме постигнали“, допълни тя.

„Срещата с бизнеса в Италия е прекрасен шанс да предложим възможности за инвестиране и да работим по всеки интерес, който е възникнал“, каза още Бобева преди срещата в Рим.

По време на дискусията, тя представи предимствата на страната ни за инвестиране. Сред тях вицепремиерът открои отсъствието на валутен риск и най-ниските данъчни равнища в ЕС. Бобева подчерта мерките на кабинета за намаляване на административната тежест, промените в Закона за обществените поръчки в посока на повече прозрачност.

Тя акцентира и върху работата на Българската банка за развитие, върху програмата на правителството за реиндустриализация и рехабилитацията на инфраструктура, свързана с индустрията. Бобева отбеляза и процеса на електронизация на услугите.

„Българската икономика има огромен неизползван капацитет. Конкуренцията е двигател на прогреса“, изтъкна още вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *