Дания е най-скъпата страна в ЕС

Дания е най-скъпата страна сред 28-те държави членки на Европейския съюз. Това показа сравнителен анализ на цените на 2 400 потребителски стоки и услуги на Стария континент, изготвен по данни на европейската статистическа агенция Евростат от 2013 г.

Според Евростат цените на стоките и услугите в Дания са били с 40% над средното ниво за Евросъюза през миналата година, пише ИТАР–ТАСС.

Страната на Ханс Кристиан Андерсен е следвана в своеобразната класация от Швеция, където цените са надхвърляли средното равнище с 30%. Нататък в списъка са Финландия и Люксембург, където жителите са заплащали за стоки и услуги с 23% над средното за ЕС.

Дания е водач в шест от категориите – храни и напитки, потребителска електроника, персонален транспорт, ресторанти и хотели. При цените на облеклото страната е на четвърто място, докато при тютюневите изделия и алкохола – чак седмо.

Алкохолните напитки са били най-скъпи в Ирландия, Финландия и Обединеното кралство. От Евростат все пак уточниха, че големите разлики в цените на алкохола се обясняват с различното ниво на данъчното облагане

Закупуването на автомобил е струвало на жителите на Дания с 55% над средното за ЕС. Втората позиция тук се е заемала от Холандия – със 17 на сто над средното за Съюза.

Най-ниските цени очаквано са били в България – покупката на кола у нас е струвала почти два пъти по-евтино от средното за ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *