Дания прекратява използването на въглища от 2025 г.?

Дания ще забрани използването на въглища до 2025 г. С това страната ще стане световен лидер в борбата с глобалното затопляне, надграждайки вече действащите „зелени“ мерки като използването на вятърна енергия и ходенерто на работа с велосипед.

Дания вече е предприела някои важни стъпки в посока прекратяване на зависимостта си от силно замърсяващите въглища – вятърни турбини ще генерира повече от половината от електроенергията в страната още към 2020 г. 41 на сто от хората в Копенхаген отиват на работа (или училище) с велосипед, вместо с автомобил.

„Цената (на постепенното извеждане от употреба на въглищата) не би била значителна,“ коментира министърът по климата и енергетиката Хелвег Петерсен. Преди няколко дена той представи предложение планираното спиране на употребата на въглища да се изтегли по-рано – за 2025 г. вместо за 2030 година.

Дания внася около 6 милиона тона въглища годишно от световните пазари, в момента най-вече от Русия. Така забраната не само ще спомогне за екологията в страната, но и ще прекрати енергийната зависимост на страната от Москва.

Датската асоциация за енергия, представляваща енергийните фирми в страната, заяви, че по-ранното прекратяване на употребата на въглища ще доведе до рискове, тъй като вятърните турбини може да не смогнат да покрият търсенето. „Ще трябва да си платим сметката“, отговори Андерс Стуж, заместник-председател на асоциацията. В отговор на предупреждението Петерсен посочи, че някои от въглищните централи биха могли да се пренасочат към горене на дървесина като резервен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *