Данните от Китай и еврозоната натиснаха европейските индекси

Повечето основни индекси на европейските борси днес регистрираха минимални отстъпления, след като мрачните данни от Китай доведоха до нарастване на тревогите за световния растеж, а в макроикономически новини за отделни държави от еврозоната внесоха още черни тонове, съобщи MarketWatch.
Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 изтри минималните 0,06% до 295,22 пункта, след като в петък бе нараснал с 1,3%, за да приключи със седмична загуба от 1,8% .
„Имахме 3 последователни седмици на спад и инвеститорите обмислят накъде да поемат оттук нататък“, заяви Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets в Лондон. „Облягайки се на фундаментите, на практика за движение нагоре има много малко пространство. Пазарът бе надценен още преди 2 или 3 седмици и продължавам да смятам, че сме надценени. Но ако мислите, че централните банки ще продължат с разхлабването, възможностите са по-големи“, добави той.
Нагласите в Европа обаче откриха известна подкрепа в добрите новини от Япония. Брутният вътрешен продукт на страната за първото тримесечие бе коригиран в посока на повишение до ръст от 4,1% на приравнена към годишна основа база при първоначална оценка за ръст от 3,5%.
Германският индекс DAX 30 бе сред малкото, задържали се на положителна територия, напредвайки с 0,64% до 8 307,69 пункта. Акциите на Volkswagen AG поскъпнаха с 1,2% до 168,30 евро, след като американската банка Citigroup повиши рейтинга им.
Добивните компании бяха сред най-губещите в Европа, след като данните от Китай показаха, че инфлацията се е забавила през май, оставайки и под очакванията на анализаторите, износът неочаквано е забавил рязко ръст, а общественото финансиране се е свило с една трета.
„Очевидно подобни числа са ярко напомняне, че Китай все още се мъчи да се възстанови от световното икономическо забавяне и че ще мине още известно време, преди доверието на инвеститорите в икономическия гигант да се върне“, заяви Шаваз Дала, трейдър в Spreadex.
Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,18% до 6 400,45 пункта, а акциите на Anglo American PLC поевтиняха с 2,8% до 1 421,50 пенса. Пазарната капитализация на Severn Trent PLC се сви с 6% до 1 946 пенса за акция, след като международен консорциом от фондове обяви, че няма да предлага повече оферти за изкупуване на компанията за комунални услуги, след като досегашните 3 бяха отхвърлени.
Френският индекс CAC 40 отстъпи с 0,21% до 3 864,36 пункта, като акциите на France Télécom поевтиняха с 1,7% до до 7,50 евро след съобщения, че главният изпълнителен директор Стефан Ришар е бил задържан за разпит заради предполагаемата му роля в спорни плащания към бизнесмена Бернар Тапи през 2008 г. Пазарната капитализация на ArcelorMittal SA намаля с 1% до 9,40 евро, след като международната рейтингова агенция Moody’s обяви, че перспективата по рейтинга ѝ  на европейската стоманодобивна индустрия ще остане негативен през следващите 12-18 месеца.
Гръцките акции отчетоха силни загуби, след като стана ясно, че руският холдинг Газпром се е отказал от придобиването на гръцката газова компания DEPA, предизвиквайки опасения за процеса на приватизация в балканската държава. Индексът Athex Composite се срина с 4,69% до 939,78 пункта.
В Италия FTSE MIB загуби 0,81% до 16 556,34 пункта след съобщението, че икономиката на страната се е свила с 0,6% през периода януари-март на тримесечна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *