Данъкът за колата – според газовете

Отменят таксата за регистрация на автомобила в Евросъюза

Данъкът за колата ще зависи от газовете, които изпуска. Проектът може да влезе в сила у нас, след като страната ни стане член на Евросъюза. Според предложението от 2008 година 20% от целия данък за автомобилите в ЕС ще се определя от диоксидите, които изпускат автомобилите. От 2010 г. пък от това ще зависи половината налог, съобщи еврокомисарят по данъците и митническия съюз Ласло Ковач на лекция в София.

Ако промяната бъде въведена у нас, това означава, че ще се вдигне налогът за старите коли. Всички автомобили, произведени през последните 10 години, са с фабрично монтирани катализатори, които значително намаляват отровните газове.

„Ще се опитаме да отменим и таксата за регистрация на автомобила“, каза още Ласло Ковач. Сега в 16 страни от ЕС има такава такса, която е от 100-200 евро до 16 000 евро. Това разделя пазара и е в тежест на купувача, обясни еврокомисарят.

През ноември се очаква Съветът на министрите на Евросъюза да одобри предложение за опростяване на системата на ДДС, каза още Ковач. Всички фирми, които имат бизнес в няколко страни, ще могат да изпълняват своите задължения по ДДС и да теглят данъчен кредит на едно гише – само в държавата, където са регистрирани. Идеята е одобрена от Европейската комисия и миналата седмица е дискутирана в Европейския парламент.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *