Данък печалба вдига заплатите

Промяната ще свие още сивата икономика

Илиян САВКОВ

Георги Ангелов

Старши икономист

Институт „Отворено общество“

Приетото от парламента намаление на данъка върху печалбата от сегашните 15% на 10% поставя България на първо място в Европейския съюз по този показател. Това е голяма и много важна крачка към целта българската икономика да бъде конкурентна и да осигурява благосъстояние, сравнимо с най-добрите примери в Европа.

Ниският данък върху печалбата ще остави по-голяма част от печалбите във фирмите – и то във фирмите, които произвеждат стоки и услуги, които се търсят от потребителите и чуждите пазари, които реинвестират и увеличават производството и заетостта. Ще се стимулира и навлизането на нови фирми. Според някои изследвания еластичността на чуждите инвестиции към данъка върху печалбата е доста висока – като това е още

по-валидно за малки и отворени страни

като България. На тази база, тъй като данъкът върху печалбата намалява с една трета от началото на 2007, чуждите инвестиции през следващите няколко години ще нараснат около два пъти.

Данък печалба от 10% на практика означава, че за огромната част от фирмите няма да си заслужава дори да се замислят за укриване на доходи. Частичен подобен ефект вече е забележим след намалението на данъка до 15% от началото на 2005 година. Той само ще се задълбочава през следващата година.

Въпреки прогнозата на Министерството на финансите за загуба на 290 милиона лева приходи от държавния бюджет динамичните ефекти от намалението на данъка е много вероятно да намалят тази сума многократно. Така например през 2005 година загубата на приходи от намалението на данъка върху печалбата до 15% беше 20 пъти по-ниска, отколкото беше прогнозата на министерството, а през 2006 година

приходите са много над планираните

Нещо подобно можем да очакваме и за следващата година, като в средносрочен план със сигурност бюджетът ще е на печалба от намалението на данъка.

Според изследване на връзката между данък печалба и заплатите, намалението на данъка върху печалбата с една стотна води до увеличение на заплатите с една стотна, като за малки и отворени икономики като нашата ефектът е с 50% по-висок. Тъй като намалението на данъка до 10% представлява намаление с една трета, то можем да очакваме между една трета и 50% ръст на заплатите през следващите години. Разбира се, ефектът може да е по-висок, ако се направят и други подобни сериозни реформи, но може и да е по-малък или съвсем да изчезне, ако правителството започне антиреформаторски стъпки.

Нарастването на инвестициите, заедно с привличането на повече компании в България, ще има позитивно влияние върху темповете на икономическо развитие. Възможно е да се наблюдава

по-висок икономически ръст

още през следващата година, но ефектът ще е по-силен в средносрочен план, доколкото разгръщането на сериозни инвестиции отнема определено технологично време. Тъй като икономическият растеж влияе силно на заетостта, можем да очакваме увеличаване на броя на работещите. Разбира се, за това ще помогне и евентуално подобряване на образователното ниво, което е доста ниско при някои групи в обществото (ромите са най-видимият пример).

Десет процентна ставка прави България (заедно с Кипър) страната с най-нисък данък печалба в Европейския съюз. В регионален план изпреварваме Турция, Румъния, Гърция, Македония. Единствено най-новата страна в света – Черна гора, има съвсем малко по-нисък данък печалба от 9%. Така или иначе, намалението на данъка е важна стъпка за оформяне на страната ни като добро място за инвестиции и като положителен пример в регион, който до момента има по-скоро негативна слава.

Огромният излишък в бюджета на българското правителство през 2006 година – който вероятно ще е най-висок в целия Европейски съюз, дава възможност на правителството да помисли и за други стъпки в данъчната област. Намалението на осигуровките през 2006 година се оказа доста успешна политика – бюджетът не загуби много пари, но пък пазарът на труда отговори много позитивно

а фирмите бяха облекчени

Може да се помисли и за едно по-значително намаление на осигуровките и през 2007 година – от сегашните 36% до под 20% е напълно реалистично.

Само преди малко повече от две години над 100 икономисти подписаха отворено писмо, с което настояха за намаление на всички преки данъци до 10%. Въпреки скептицизма на много хора днес корпоративният данък вече достигна това ниво, което ще има силни положителни ефекти. С още малко усилия подобно намаление може да се направи

и при осигуровките и данъка върху доходите

което ще увеличи позитивните ефекти.

Намалението на данъка върху печалбата е важно не само за бизнеса, но и по-общо за икономиката, за заетостта, заплатите и благосъстоянието на страната. И не само това – при една реформаторска икономическа политика ефектите могат да се увеличат значително. Това е не само възможно, но и задължително – за да може страната ни да преодолее голямото изоставане в доходите и да се развива бързо в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *