Данък срещу богатите, който удари… бедните

Точно преди извънредните парламентарни избори през септември лявото правителство на Гърция представи плановете си за повишаване на ДДС върху частното образование до 23%. (Гърция прилага различни ставки на ДДС за различните стоки – б.р.) Това бе представено от СИРИЗА като алтернатива на повишаването на данъка върху говеждото месо и бе наречено „удар срещу плутокрацията“, пишеEconomist.

Тогава това изглеждаше като двойна победа – мярката удовлетворяваше както кредиторите, така и претенциите на СИРИЗА, че помага на бедните. Всъщност, стана точно обратното, констатира британското издание.

Някои от частните училища с поносими цени бяха принудени да затворят и да увеличат безработицата сред учителите. Останалите повишиха таксите. Засегнатите обаче не са само богатите семейства.

В Гърция работят повече от 300 частни общообразователни училища. В тях ходят 6% от децата в ученическа възраст, повече от които са от семейства със средни и дори по-ниски от средните доходи. Таксите в някои училища са 2500 евро годишно и така те привличат ученици от работнически квартали, разчитайки на желанието на родителите да дадат по-добро образование на децата си.

Тези, които бяха принудени да напуснат частните училища заради новия данък, вече посещават препълнените държавни училища. В началото на първия срок през септември гръцките училища имаха 12 хиляди незаети места за учители. Някои прогнози са, че скоро недостигащите учители ще са над 20 хиляди.

Данъкът бе наложен на всички видове частни образователни институции, включително езикови и музикални школи. Той важи дори за вечерните училища, които са разпространени в Гърция и са съществена част от образователната система.

Частните училища са избор за малцина, но вечерните са традиционно допълнение към системата. Те бяха и възможност за нископлатените учители да увеличават доходите си с допълнителни ангажименти.

В Гърция има 9 хиляди езикови школи и вечерни училища, в които работят над 80 хиляди души – педагогически и административен персонал.

„В тази ситуация съкращенията са неизбежни. Избягването на данъка – също“, коментира предEconomistХристос Георгосопулос, собственик на вечерното училище „Диакротима“в град Ламия.

Очакванията са за увеличаване на сивия сектор и наемане на неквалифициран персонал. Всичко това принуди правителството в Атина да преосмисли новия данък. Премиерът Алексис Ципрас вече обеща да го отмени. Това обаче не е толкова лесно. Един от вариантите е по-високото облагане да бъде прехвърлено от образованието към шофьорите – по-високи пътни такси.

Този случай илюстрира разликата между теорията и практиката за гръцкото общество, заключаваEconomist.И допълва, че синът на Алексис Ципрас учи в едно от прочутите частни училища в Атина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *