Данък уикенд за коли над 5 бона

Фирмени автомобили, които се ползват и за лични нужди и са с данъчна стойност при придобиването над 5000 лв., ще ползват частично възстановяване на ДДС. Това одобри кабинетът, въпреки че преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че прагът ще бъде 35 000 или 50 000 лв.

Частично облагане ще има и за недвижимите имоти, които са собственост на компаниите, но се ползват и за лични нужди. За тях обаче в закона не е посочена минимална стойност на придобиване. Идеята на финансовия министър е с тази промяна да се ограничи масовото закупуване на автомобили и имоти на името на фирми, за да се избегне плащането на ДДС.

Всички регистрирани по ДДС фирми ще трябва да декларират пред НАП каква част от двата вида активи се ползва в икономическата дейност и каква – за лични нужди. Декларирането ще става по методика, разработена от финансовото министерство. Декларациите ще се подават по електронен път, преди да започне използването на стоката за цели, различни от икономическата дейност на лицето, се казва в закона.

5000 лв. ще е и прагът, над който всички разплащания в страната трябва да бъдат по банков път. Кабинетът одобри новата сума, като я свали трикратно от сегашните 15 000 лв. Мярката цели ограничаване на сивата икономика. Тя ще се прилага и при разплащания в чужда валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *