Данъци за 91 млрд. евро годишно укриват в Италия

Укриването на данъци в Италия струва на страната около 91 милиарда евро годишно, или около 6% от БВП, заявиха от министерството на икономиката, информира Днeвник, позовавайки се на Reuters.

Масовите данъчни измами се смятат за един от най-големите проблеми на третата по големина икономика в еврозоната. Италия преживява трета рецесия в рамките на шест години и изпитва трудности да контролира публичните финанси.

Министерството на икономиката публикува на уебсайта си документ от 148 страници, според който усилията за справяне с укриването на данъци да имали успех през последните години. За периода 2007 – 2012 укритите данъци са с 2.3% по-малко в сравнение с периода 2001 – 2006 г.

Министърът на икономиката Пиер Карло Падоан обеща, че никога няма да използва данъчна амнистия, за да запълва дупки в бюджета. Това е бил често използван подход в миналото, но не се смята за продуктивен в дългосрочен план, тъй като обезкуражава гражданите и компаниите да плащат данъци, защото си мислят, че все някога ще дойде поредната данъчна амнистия.

В документа на министерството се казва, че са проведени над 713 000 проверки на самонаети лица и различни по големина компании. В 94.2% от случаите е имало някаква форма на укрити данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *