Данъчните иззеха 100 хиляди лева от каси на длъжници

Близо 100 000 лева са били иззети от каси на длъжници към бюджета по време на проведена вчера акция на данъчните в цялата страна. Само в София 13 длъжници се оказаха с прибрани от инспекторите каси. Проверените търговски обекти са избрани предварително, след като собствениците им са предупреждавани в три последователни месеца, че дължат пари на хазната. Въпреки това обаче те не са погасили задълженията си и инспекторите на НАП са се принудили да приложат крайната мярка спрямо тях. В резултат на това в София са били иззети общо 26 844 лева. Практиката показва, че след изземане на касовата наличност повечето търговци плащат изцяло дълга си, твърдят данъчните.

Процедурата предвижда описване на наличните пари в касата на обекта, които се изземат и се превеждат по сметка на НАП за погасяване на борчовете на длъжника.

Заедно с това дейността на обекта се проверява цялостно, като се следи и дали се издават касови бележки, водят ли се правилно книгите за дневни финансови отчети, дали продавачите имат трудови договори и др.

„Прилагаме всички законови средства, включително и принудително изпълнение, за да съберем просрочените задължения. Вярваме, че действията ни ще имат и превантивен ефект върху некоректните лица. Очакваме те да потърсят диалог с нас и да пристъпят към доброволно плащане на задълженията, които са натрупали“, коментира шефката на столичната териториална дирекция на НАП Илиана Христова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *