Данъчните облекчения за млади семейства отпадат

5 000 млади семейства вече няма да могат да ползват данъчни отстъпки заради това, че изплащат апартамент. Проектозаконът за доходите на физическите лица за догодина предвижда отпадане на тази данъчна преференция.

От финансовото министерство коментираха, че отпадането на това облекчение се налага заради открита процедура, нарушаваща европравилата.Според ЕК така се дават преференции на местни семейства за сметка на такива от ЕС, работещи у нас.

През миналата година 5-те хиляди млади семейства, които са намалили данъците си, са си спестили 2 милиона лева. От догодина на практика данъците им ще скочат средно с 400 лева за 12 месеца.

Въпреки че това облекчение отпада, в проектозакона не фигурира идеята за преференции според броя на децата в семейството, каквато имаше преди години и се появи и преди дни.От финансовото министерство коментираха, че все още се правят сметки за евентуално връщане на семейното подоходно облагане, но засега това не е предложено.

Законът за местните данъци и такси пък дава възможността, ако сте собственик на автомобил, който отделя минимални количества вредни газове, да плащате половин данък.

Ако колата е с мощност на двигателя до 101 конски сили и стандарт за вредни емисии Евро 3 или 4, може да намалите данъка с 30 процента. 50% ще е отстъпката, ако колата ви е със стандарт Евро 5 или 6.

Собствениците на автобуси, камиони и влекачи с двигатели, съответстващи на екологични категории Евро 3, Евро 4, Евро 5, Евро 6 и ЕЕV, данъкът също се намалява на половина, предаде БЛИЦ.

Парламентът също така увеличи размера на гарантираните вземания на работниците при несъстоятелност на работодателя. Измененията влизат в сила от 1 октомври тази година.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Сред важните промени са увеличаване на периода, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността – от 6 на 12 месеца, за да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по този закон.

Увеличава се и размерът на гарантираните вземания от три на шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца.

Досега Държавният фонд за гарантиране на вземанията покриваше по 3 начислени, но неизплатени заплати, всяка до 1000 лв. С промените вземанията се увеличават до 1200 лева.

„Това носи риск от неправомерно отношение към работниците и увеличаване на забавените заплати“, обявиха от Българската стопанска камара. Според КРИБ пък се създават предпоставки за умишлени фалити, като фирмите спрат да плащат.

От КНСБ изразиха опасения че, ако парите във фонда започнат да свършват, ще се върне осигурителната вноска от 0,1% за този риск. Тя бе премахната преди 2 г., за да се облекчи бизнесът в кризата.

Източник:society.actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *