Данъчните проверки на богатите продължават

100 000 души не са си подали данъчните декларации, обяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.
Той направи инспекция на работата в офис “Изток“ на агенцията в столицата, предаде Дарик. Заради изтичащия в края на месеца срок за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, офисите на НАП работиха в събота и неделя с обичайното си работно време от 9 до 17,30 часа.
“Очакванията са около 450 000 души да подадат декларации. Към 25 април подалите декларации са 350 000, от които 80 000 са направили това по алтернативните методи – по пощата, по интернет“, допълни Стефанов.
На журналистически въпрос докъде стигна проверката на собствениците на яхти Стефанов отговори, че тя е част от цялостната проверка на доходи и имущества над 500 000 лева. „Проверката на яхти не е целенасочена кампания срещу притежатели на яхти, ние проверяваме и луксозни автомобили, и имоти, и ценни книжа. До края на месеца трябва да селектираме лицата, съответно да бъдат обсъдени с прокуратурата и с ДАНС и тогава ще бъдат възложени проверки на тези лица“, заяви директорът на НАП. В никакъв случай няма да се възлагат безцелно проверки на лица, които имат имущество над 500 000 лева и са си платили данъците, добави Стефанов.
На среща с представители на Българската асоциация за лизинг, Красимир Стефанов се е ангажирал лизинговите дружества да могат да проверяват своите клиенти за данъчни и осигурителни дългове по електронен път, съобщиха от НАП. На срещата изпълнителният директор на НАП е коментирал, че в момента има десетки случаи, при които граждани, които се осигуряват върху 240 лв. месечно правят лизингови вноски в пъти повече. По думите му след като се свържат компютърните системи на НАП и на лизинговата асоциация, това няма да е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *