Данъчните се заканиха да събират и пътните глоби

Данъчните и МВР за пореден път се заканиха да прекратят дългогодишната практика глобите за пътни нарушения да остават несъбрани.

 

От НАП в четвъртък обявиха, че вече имат електронна връзка със системите на КАТ, което ще им спести голяма част от ръчното изготвяне на документите и ще гарантира по-бързо събиране на санкциите. От години се знае, че пътната полиция издава стотици хиляди актове и фишове годишно, но едва около 1/3 от тях се събират реално, а над половината от обжалваните биват отменени от съда. Така на практика контролът по пътя се обезсмисля.

Само от началото на годината Пътната полиция е наложила около 600 хил. глоби, съобщиха за „Сега“ от МВР. Около 200 хил. от тях са влезли в сила и са изпратени на данъчните органи заради просрочие. Не се знае каква част ще бъдат събрани. Няма и яснота колко от останалите 400 хил. глоби ще бъдат връчени, за да влязат в сила, дали няма да бъдат обжалвани и каква част от тях ще доведат до реални санкции. Връчването на наказателните постановления също е голям проблем за МВР. Често пъти нарушителите посочват недействителен адрес или просто се крият, докато изтече давността.

Електронният обмен между КАТ и НАП е започнал още от миналия месец, съобщиха данъчните. Неофициално те се оплакаха, че изобилстват случаите да се търсят вече платени санкции. Всеки пети шофьор бил гневен, че го безпокоят напразно, защото вече се бил издължил. В тази връзка от приходната агенция предупредиха за усложнения при плащане по банков път. „НАП обръща внимание, че при плащане на наложена глоба трябва да се спазват указанията на МВР за попълване на платежно нареждане, за да може плащането да се отрази коректно в системите и да не се стига до действия по принудително събиране от страна на приходната агенция“, пише в съобщението.

В борбата с нередовните шофьори се включи и регионалният министър Лиляна Павлова. Вчера на предизборна обиколка по магистрала „Хемус“, която е затапена от месеци, тя анонсира нови, според нея, законови промени – спиране от движение на автомобилите без винетка. Министърът обаче пропусна, че такава санкция вече съществува в закона. Тя предвижда временно спиране от движение на МПС, ако не е платена таксата или залепената винетка е невалидна.

Освен спирането според Павлова ще се въведе и глоба, чийто размер още не е уточнен. „Ние я наричаме компенсаторна такса, която се налага на момента и се плаща на момента. Тя ще е под формата на винетен стикер, който ще важи 24 часа. В крайна сметка трябва да осигури такъв тип санкциониране, който да не стимулира повече опитите за заобикаляне на закона или за каране с незалепен стикер, защото и за незалепен, и за липсващ стикер компенсаторната такса ще е една и съща“, обясни министърът. Според нея мерките са насочени предимно към гастарбайтерите от южната ни съседка, тъй като 95% от тях преминавали през страната ни, без да плащат за стикер.

Тези санкции щели да се налагат на пътя от съвместни екипи на КАТ и пътната агенция, оборудвани с касови апарати и пос терминали, за да може плащането да бъде направено веднага.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *