Данъчните ще изземват парични средства от касите на фирми на длъжници

Органите по приходите започват да изземват парични средства от касите в търговски обекти на длъжници. Това е една от извънредните мерки за повишаване на приходите в бюджета, които представи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов в доклад пред народните представители от комисията по бюджет и финанси в Народното събрание днес, съобщиха от НАП.
Сред другите мерки, предложени от директора на НАП, са съвместни проверки на НАП с Агенция „Митници”, Прокуратурата и Гранична полиция на превозваните през Румъния и Гърция стоки, заради подозрения за източване на ДДС. В близките седмици предстои подписването на инструкции за съвместна дейност между приходната агенция, МВР, Автомобилна администрация и Министерството на земеделието.Като мярка за подобряване на събираемостта на данъците и особено ДДС, Красимир Стефанов посочва още и принудителното събиране на дългове от управители и членове на управителни органи за задължения на управляваните от тях юридически лица. Предстоят и ревизии на физически лица, които отдават недвижими имоти под наем, както и такива на граждани, които отпускат големи заеми.По данни на НАП през последните 5 години под формата на заеми между физически лица са раздадени 2,7 млрд. лв., а щетите за хазната от недекларирани доходи от наем възлизат на близо 74 млн. лв. В обсега на ревизиите ще попаднат и гражданите, които са си купили на лизинг скъпи автомобили, чиито лизингови вноски значително надхвърлят месечните им доходи.„В България е национален спорт да обясняваш покупката на новия си „Мерцедес“ със заем от приятели, а това не би трябвало да продължава”, коментира Стефанов, цитиран от БТА.„За никого не е тайна, че данъчната дисциплина в България в момента зависи основно от добрата воля и желание на отделните граждани и фирми, което скоро трябва да се промени”, казва още пред депутатите директорът на НАП. По думите му „има реален риск за приходите през 2009 г. и въпросът не е дали ще се съберат всички постъпления, а с колко няма да се съберат, което налага да се вземат извънредни мерки”.
В доклада си Стефанов информира още, че се подготвят нови правила за допълнително материално стимулиране в НАП, в това число и въвеждане на система от поощрения за всеки служител, съдействал за разкриване на измама, с цел антикорупционен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *