Данъчните ще контролират движението на стоки с висок фискален риск

Органите по приходите ще имат право да извършват контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на страната. Органите по приходите, които ще осъществяват финансовият и фискален контрол, ще имат право да спират транспортни средства на фискални контролни пунктове и да правят пълна проверка на документите, придружаващи стоката. Това е записано в приетите на първо четене от Народното събрание на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Списъкът на стоките с висок фискален риск ще бъде утвърждаван със заповед на министъра на финансите по предложение на изпълнителния директор на НАП. Фискалният контрол няма да се прилага по отношение на стоките под митнически режим.

Другата промяна в ДОПК предвижда самоосигуряващите се лица да имат право да заявят кои задължения за осигурителни вноски да погасяват в случаите на няколко дължими суми с изтекъл срок.

Вече има правна възможност за разсрочване на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски при облекчени условия за по-дълъг период и в по-голям размер. Целта на промените е задължените лица във временно финансово затруднение да могат да обслужват текущите си задължения за данъци и осигурителни вноски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *