Данъчни бележат длъжници със ”стикери на срама”

 
С червените бележки ще се маркират вещите, които подлежат на запор, заради неплатени дългове към държавата и многократни покани от страна на данъчните за издължаване, съобщи bTV. Приходната агенция ще форсира събирането на невзетите суми от данъци, осигуровки, глоби от КАТ и други несъбрани налози.
Длъжникът няма право да маха стикера и не може и да продава вещите, които са белязани с него. Ако не се издължи, имуществото отива на търг. За изминалата година приходите на агенцията от продажби на вещи на длъжници са над 80 милиона лева.
„Не би следвало държавата да ви запорира апартамента за един акт към КАТ от 100 лева – има съответствие между дълга и неговото обезпечение”, успокои говорителят на НАП Росен Бъчваров.
„Психологическите форми на натиск не са наш патент. В Испания използват  господин, облечен в черен фрак и куфарче и голямо бомбе, който се „прикача“ като сянка към всеки длъжник, с цел да го мотивира да плати“, поясни пък частният съдебен изпълнител Мариян Петков. По думите му „сянката“ има за цел да притеснява длъжника, ходейки с него на работа, прибирайки се до дома му и да го засрами пред обществото.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *