Данъчни декларации ще се приемат и в понеделник

За първи път декларации трябва да подават и хората, които са имали повече от един работодател в рамките на миналата година, дори и да са работили само по трудов договор.
Самите декларации могат да се подадат в офисите на Националната агенция за приходите. В понеделник, когато изтича крайният срок, те ще работят докато има чакащи граждани с документи за подаване.
За избягване на опашки, декларации може да се подават също по интернет, но се иска попълващият да разполага с електронен подпис. В определени пощенски клонове декларации също ще се приемат, но те могат да се пращат и с писма, адресирани до НАП, стига да са изпратени най-късно в понеделник.
Самият данък се внася по сметка на териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес на физическото лице, съответно на едноличния търговец. Когато не може да се установи мястото за внасяне на данъка той може да се внесе в републиканския бюджет по сметка на Териториалната дирекция на НАП – София-град
Хората, загубили работата си през миналата година, както и тези, които са работили за повече от един работодател, са задължени да подават данъчни декларации за доходите си през миналата година. Задължението е на лице дори и те да са работили само на трудов договор. За него обаче се знае малко и това заплашва хиляди българи, които не са запознати, да платят до 500 лв. глоба, ако пропуснат да подадат декларацията си. За това предупреди във вчерашния си брой вестник „Сега“ и представи свой анализ, че миналата година броят на социално осигурените е намалял със 194 хил. души и те всички са дъжни да подадат декларации.
От НАП коментираха пред „Дневник“, че изискването за подаване на декларация, в случай, че трудовите правоотношения са били прекратени е съществувало и миналата година. Новото изискване е това, че хората, които са сменяли работодателя в рамките на миналата година, трябва също да подадат декларации, дори и те да са работили само по трудов договор. Задължението е на лице, ако вторият работодател не е направил обща сметка за данъчните задължения на служителя си, но това била голямата част от случаите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *