Данъчни и трудови инспектори започват проверки за нерегламентирана заетост

Главна инспекция по труда (ГИТ) и Национална агенция за приходите (НАП) подготвят съвместна кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост чрез полагане на труд на пълен работен ден при договор на непълен, съобщават от НАП.

От приходната агенция са избрали над 2000 предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден и няма икономическа логика за това.

Всяко от предприятията, селектирани като рискови, ще получи писмо, че е поставено под наблюдение заради рисковете за укриване на данъци и осигуровки чрез договаряне на по-кратък работен ден и съответно по-ниско възнаграждение от реално получаваното.

В следващите две седмици всички рискови предприятия ще получат предупредителни писма от двете институции. Ако няма промяна в поведението на фирмите по отношение на сключените договори, ще последват съвместни проверки на инспекторите по труда и на данъчните инспектори.

Установяването на полагане на труд на пълен работен ден при сключен договор на непълен е трудно, особено без съдействието на работниците и служителите, които обикновено отказват такова. В тези случаи се налагат няколко последващи проверки, за да бъде доказано безспорно, че работникът или служителят редовно полага труд на пълен работен ден, уточняват от приходната агенция.

Очакванията са чрез съвместните проверки с данъчните ефективността при доказването на това нарушение да се увеличи.

От двете ведомства напомнят още на работниците и служителите, че чрез съгласието си да сключват писмени трудови договори за непълен работен ден и срещу по-ниско от реално получаването възнаграждение, те губят и социални права.

Проучване на социалното министерство и БАН от миналия месец огласи, че сред работодателите са се появилиредица сиви практики с цел спестяване на осигуровки, които на практика се възползват от вратички в закона и не представляват нарушение, а „игра с буквата на закона”.

Именно назначаването на лица на непълно работно време при сключен договор за осемчасов работен ден бе определено като широко разпространен начин за заобикаляне на законодателството.

Според проучването тази практика е факт на ниво браншове според 31,6% от работодателите, а 22,9% от работодателите признават, че я използват в своята работа. Действащото законодателство допуска назначаване на непълен работен ден, но нарушението в случая е другаде – лицата се назначават на 4 или дори на 2 часа с идеята да се плащат по-малки осигуровки, а на практика лицата отработват 8 и повече часа на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *