Данъчни попълват декларациите ни

Проверяват 23-ма моряци за необявени доходи

ВАРНА. Данъчните може да започнат да попълват годишните декларации за доходите на хората вместо тях, каза в Златни пясъци изпълнителният директор на НАП Мария Мургина. Там се провежда 11-а асамблея на Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации – IOTA. Новата система може да се въведе по френски опит. Там данъчните предварително събират информация за доходите на гражданите, попълват декларациите и им ги изпращат само за потвърждение. Системата е тествана преди две години в провинция Бретан, а от 2006 г. е внедрена в цяла Франция. Това обясни Жан-Марк Фене, зам.-директор на Главна данъчна дирекция във Франция. През миналата година системата е дала грешки само в 17% от случаите, а при останалите 83% декларациите били коректни. Французите, които декларират по електронен път доходите си, получавали 25 евро данъчен кредит.

НАП въведе от вчера нова електронна услуга за издаване на данъчни удостоверения, съобщи Мария Мургина. Според нея това ще спести време на гражданите и на данъчната администрация. Само за миналата година са издадени 300 000 такива удостоверения.

Ревизии се правят само на 23-ма моряци заради несъответствие между разходите им и декларираните доходи, каза Мургина. Според нея моряците трябва да плащат данъци като всички останали граждани в страната.

Кръстина Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *