Датчаните отхвърлиха правилата на ЕС за вътрешните работи и сигурността

Датчаните отхвърлиха приеманетоза по-голяма интеграция с ЕС в сферата на вътрешните работи и сигурността на референдум, който трябваше да засили връзките на страната с блока, предаде „Ройтерс“.

Дясноцентристкото правителство на Дания искаше да се откаже от някои законови правила, които се различаваха от законодателството за вътрешните работи на ЕС, но повече от 53% от датчаните са казали „не“ на предложенията.

Гласуването идва седмици след атаките в Париж и на фона на рекордната бежанска криза в Европа.

„Това е ясно „Не,“ каза премиерът Ларс Расмусен Локе, добавяйки, че „напълно уважава“ решението на избирателите.

Правителството, подкрепено от опозицията, се надяваше избирателите да приемат промените, които, според него, са щели да подсилят сигурността в страната след атаките в Париж.

Датчаните казаха „не“ на „повече Европа“, като отхвърлиха на референдума вчера предложението на правителството за засилване на сътрудничеството с ЕС в сферата на полицията и сигурността, опасявайки се да не загубят суверенитета си по въпросите на имиграцията, предаде Франс прес.

Според окончателните резултати с „не“ са гласували 53.1% от избирателите срещу 46.9% с „да“. Активността е била около 72% според двете основни датски телевизии – DR и TV2, предаде Асошиейтед прес.

„Датчаните казват „да“ на сътрудничеството, но „не“ на отстъпването на още суверенитет на Брюксел“, заяви Кристиан Тулесен-Дал, лидер на евроскептичната антимигрантска Датска народна партия. Макар че в парламента тя поддържа правителството на малцинството на проевропейската Либерална партия (Венстре), Народната партия бе против предложението му Дания да се откаже от правото на изключение от общата европейска политика във вътрешните работи и правосъдието, датиращо от 1992 година.

Премиерът заяви, че следващата седмица ще започне разговори с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за договаряне на т.нар. паралелни споразумения, които да позволят на Дания да продължи сътрудничеството с Европол.

Референдумът – осмият в страната от приемането й в ЕС през 1972 година, потвърди скептицизма на датското общественото мнение към европейския проект, но и силата на Датската народна партия, която организира кампания преди референдума с девиза: „Повече ЕС? Не, благодаря!“, отбелязва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *