Датчани инвестират 3 млн. евро в Бяла

Общо 3 милиона евро е датската инвестиция във вилното селище „Sun Village“, което беше официално открито днес, съобщи изпълнителният директор на комплекса Хенрих Мадсен. В селището има 18 вили, допълва БТА.

Всички те са продадени, като една от вилите е купена от парламента на Дания. Вилите са семейни с площ между 120 и 180 кв. м. Датчаните предвиждат в близост до селището да изградят още седем подобни къщички, а планираната инвестиция е около 1.5 милиона евро.

Основно чуждестранните инвеститори на територията на общината са от Русия, Скандинавия и Германия, съобщи кметът на Бяла Илиян Цонев. Той допълни, че фирми от Дания проявяват интерес към развитието на голф- и яхтения туризъм в района.

Големият проблем е, че държавата все още не е предоставила на общината пристанището, отбеляза кметът. По думите му това пречи на публично-частното партньорство.

Друг проблем пред малките общини е, че много късно са им предоставени неконцесионираните плажове. От девет плажа на територията на общината шест не бяха отдадени на концесия, но ние намерихме стопани за пет от тях, посочи още Цонев.

Той съобщи, че общината съвместно с инвеститорите и с местния бизнес е създала няколко сдружения, чрез които ще се осигурят средства за разработването на проекти за кандидатстване по оперативните програми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *