Датчиците на разбилия се Ербъс имали дефект

Съвпадащи информации през почивните дни показват, че разследващите катастрофата на пътническия самолет на Ер Франс над Атлантика насочват вниманието си към измерителната техника на машината, предава АФП.
Френският държавен секретар по транспорта Доминик Бюсро се опита днес да ограничи спекулациите около тези системи и по-специално инструментите, наречени сонди Пито, които дават сведения за скоростта на въздушния поток и служат за изчисление на скоростта на самолетите. Засега не може да се даде приоритет на нито една хипотеза, каза той по радио РТЛ. Случва се датчиците да се заледят при преминаване на много влажна, депресионна или турболентна зона и те повече да не показват истинската скорост, посочи Бюсро. Резултатът от това е, че пилотите в кабината не поддържат необходимата скорост, което може да доведе до две лоши последици: самолетът да се движи под необходимата скорост, което да предизвика падането му, или да се движи прекалено бързо и да се получи разкъсване на самолета, тъй като обшивката му не е пригодена да издържа на такава скорост, обясни подробно държавният секретар на транспорта.
Френският Ербъс с 228 души на борда изчезна над Атлантическия океан по време на полет от Бразилия за Франция. След петдневни търсения бразилската армия съобщи, че е извадила две тела и няколко предмета, идентифицирани като принадлежащи на пътническия самолет. Събирането на отломките от машината ще подпомогне разследването, което сега има на разположение 24 послания за аномалии или повреди, предадени автоматично от Ербъс А330 на Ер Франс. Тези автоматични послания са излъчени минути преди катастрофата на самолета.
Според френския седмичник „Журнал дю диманш“ проблеми с датчиците на Ербъс А330 са сигнализирани още от 1996 г. Авиокомпанията Ер Франс обяви, че датчиците, отчитащи аеродинамичната скорост самолетите Ербюс, са показвали дефекти, в това число обледеняване при полет на голяма височина, и още през септември 2007 г. е била дадена препоръка те да бъдат подменени, съобщи Асошиейтед прес.
Компанията разпространи подробности за датчиците вчера, след като агенцията, която разследва катастрофата с Полет 447 миналия понеделник съобщи, че уредите на самолета не са били сменени.
Кампанията за подмяна на датчиците започнала на 27 април, посочва Ер Франс. Според съобщението на обледеняването при големи височини води до загуба на важна полетна информация, необходима на бордовите компютри за поддържане на оптимален режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *