Дачия спира производството за още две седмици

Румънската компания за производство на автомобили Дачия, която е собственост на френския концерн Renault, обяви, че отново ще спре дейността си. Този път паузата ще продължи две седмици – от днес до 8 февруари, съобщава вестник Business Standard Only.
Причината за спирането на производството са „драматичният и продължаващ спад на автомобилните пазари и особено на румънския“, се казва в официално съобщение.
Компанията възобнови производствотопред две седмицислед едномесечна пауза. За последните четири месеца дейността е била спряна за общо два месеца. За този период загубите се оценяват от анализаторите на 400 млн. евро.
До края на годината Дачия може да освободи 4 хил. от заетите в компанията общо 14 хил. служители заради решението за ограничаване на производството, смята вицепрезидентът на Националния търговски съюз (National Trade Union Block).
Преди седмица от Дачия съобщиха, че продажбите могат да паднат с 20 хил. през 2009 година, след като през 2008 са реализирани 85 хил. автомобила. Въпреки това обаче съкращения не се предвиждали поне до април.

Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *