Да балансираш фалит

Основната цел на мерките за пенсионна реформа от тази седмица са: “увеличаване на събираемостта и балансиране на бюджета на НОИ”. Забележете – не се посочва като цел по-високи пенсии, нито пък повече избор за работещите, които плащат. Не – говори се за постигане на баланс на пенсионния бюджет или да се вземат мерки, че платените осигуровки сега да стигат за изплащането на пенсиите днес.
Нека уточним нещо – бюджетът на НОИ никога не е бил балансиран. Той винаги е получавал трансфери, за да покрие дефицита си, т.е. тази система е фалирала отдавна.
Дори и да приемем, че балансирането на бюджета за пенсии може да стане, което няма как да се случи (няма страна в Европа с такава система), то като погледнем вариантите за постигането на целта, отново става ясно, че идеите само ще накарат хората да не участват в тази система, кой както успее.
1) вдигане на пенсионната възраст – политиците ще трябва да решават буквално всяка година с колко да се вдигне възрастта. Запазването на сегашния пенсионен модел в България изисква постоянно повишение на пенсионната възраст – неслучайно и в ЕС, и у нас вече се говори за пенсионна възраст от 70 години и това е само началото.
2) вдигане на вноската – при равни други условия, осигурителната тежест трябва да се увеличи трикратно, за да се „балансира” на теория сегашният пенсионен модел. Но това няма да се случи, защото ще имаме следните ефекти:

високи осигуровки → неплащане (сив сектор) → още по-ниски приходи в НОИ – ниски пенсии
високи осигуровки →по-ниски заплати, за тези които ще ги плащат → по-малко спестявания → по-ниски инвестиции → по-малко работни места → по-малко работещи, които да плащат високите осигуровки → още по-голям дефицит в НОИ → ниски пенсии

И в двата случая всички са зле, защото общият ефект е по-нисък икономически растеж.
Единствената причина в последните години пенсионната ни система да не фалира окончателно беше, че с намалението на осигуровките и другите данъци икономиката регистрира рекордни инвестиции, създадоха се хиляди работни места и бюджетът можеше да превежда пари на НОИ всяка година, за да се покрива недостигът.

Решението – истинска реформа
Вместо да се вдига пенсионната възраст и да се забавя икономическото развитие с увеличение на осигуровките, трябва да се промени философията, за да се даде причина на хората да мислят за пенсионирането си, а не да разчитат на политиците и синдикатите.
Всеки трябва да вижда смисъл да спестява за пенсия, а това може да стане, ако наистина спестява. Правителството трябва да спре да се надява, че може да оправи сегашната система – тя никога не е била ефективна и няма да бъде. Все повече страни в Европа вървят в посока увеличаване на личното спестяване за пенсия и по-малък дял на плащане от бюджета.
Единственото решение за България е отказване от сегашната система, която не работи и не може да се балансира, и постепенно преминаване към пенсионна система с лични сметки. При нея бъдещите пенсионери ще могат да разчитат на значително по-високи пенсии, а сегашните пенсионери – на ръст на пенсиите, съобразен с реалния ръст на икономиката, който ще бъде по-висок, ако реформата се осъществи.

Светла Костадинова, ИПИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *