Да вдигнеш самолета

Епицентърът е във вътрешността на Черно море, на няколко километра от Шабла. Ден след земетресението току що встъпилият в длъжност премиер Бойко Борисов  е на място, за да огледа пораженията. Обещава, че ще се намерят пари и щетите щели да бъдат покрити от държавата: „Ще спрем самолетите на властта, ще пътуваме по-малко. Ще направим конкурс за превозвачи. По-пестеливо и ще останат пари за хората.“
Точно три години по-късно самолет на властта прелита над Северното Черноморие. На борда му са футболистите на „Чавдар“ – Етрополе (президент и съсобственик е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров), и „Витоша“ – Бистрица (където играе премиерът). Те летят до Варна, където ще играят приятелска среща.
Новината, че двата отбора са пътували с правителствения самолет, се появи във в. „Преса“ тази седмица. Историята видимо ядоса премиера Бойко Борисов.  Скандалът потъна в забрава, преди от нея да се направят нужните изводи.
Освен за отишлия си първоначален ентусиазъм на управляващите историята е изключително показателна за мътната уредба на една институция, която струва над седем милиона лева на година на данъкоплатците. Историята може да бъде разказана през няколко по-важни въпроса за участниците в нея и причините тя да звучи толкова скандално.
Защо случаят е скандален?
Защото показва какво всъщност се случва понякога зад кулисите на властта. Емил Димитров е един от най-скандалните депутати на ГЕРБ. Почти всички негови действия в парламента се свързват с откровено лобиране за конкретни бизнес интереси, в ущърб на повечето хора. Той прокара през парламента поправки в закона за горите и закона за лова, независимо че е в явен конфликт на интереси като доскорошен концесионер на едно от големите ловни стопанства. Като (формално бивш) собственик на един от най-големите цигарени дистрибутори той беше яростен противник на забраната за пушене в заведения. Тези факти са известни отдавна и ако има някой, който може ограничи подобни действия в парламента, това е Бойко Борисов. При централизираната структура на ГЕРБ единствено той може да вкара в правия път някой поразпасал се депутат. Вместо това обаче премиерът приема Емил Димитров и неговият футболен отбор да му платят 20 хил. лв. за напълно безсмислено пътуване до морето. Това пътуване, накратко, дори и да отхвърлим съмненията за злоупотреба с власт, е демонстрация на дебелашки лукс.
Кой плати сметката?
Не е много ясно. Според официалната версия – „Чавдар“ – Етрополе, който е платил 20 хил. лв. През седмицата блогърът Боян Юруков обърна внимание на факта, че за последния месец и половина няма постъпило подобно плащане по сметките, видно от справките за плащанията в системата СЕБРА. Вариантът е парите да са били внесени брой и още да са в касата на отряда. „Доколкото аз съм запознат, фактурата е разплатена, услугата е абсолютно 100% заплатена, законна“, коментира министърът на транспорта Ивайло Московски. Откъде транспортният министър може да е толкова сигурен не е ясно. Неговото министерство не отговаря за Авиоотряд 28 от 2010 г.
Какво е Авиоотряд 28?
Не е много ясно. Според закона Авиоотряд 28 е авиационен оператор, който има две функции – да изпълнява полети със специално предназначение (на президента, председателя на парламента, министър-председателя, вицепрезидента, чуждестранни делегации), както и полети за нуждите на министерства и ведомства.
Авиоотрядът е част от Министерския съвет, а неговият генерален директор е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Бюджетът му за 2012 г. е малко над 7 милиона лева. Няма регистрация по Търговския закон. В състава си има три самолета („Ербъс“, „Фалкон“, „Пиаджо“) и два хеликоптера. Когато те са заети, а има необходимост, отрядът може да наема други (преди две години например се ползваха самолетите на Васил Божков).
Как е в чужбина?
Различно. Във Франция, Италия, Белгия, Румъния, Испания, Аржентина и други държави има специализирани структури, които управляват самолетите на властта. В повечето случаи тези структури са част от военновъздушните сили . В други държави властта няма собствени самолети, а наема такива за пътуванията си.
Как се лети с отряда (според закона)?
Със заповед на премиера. Според устройствения правилник на отряда полетите се осъществяват „по заявка на дирекция „Държавен протокол“ на Министерството на външните работи или на службите, отговарящи за протокола в администрацията на президента, Народното събрание, Министерския съвет, министерствата и ведомствата, Националната служба за охрана…“.
Всички тези структури могат да отправят писмена заявка до Авиоотряд 28 за осъществяване на полети. В заявката се подава информация за пътниците и товарите, летища или площадки за излитане и кацане, разписание на полета. Полетите се извършват със заповед на премира. Разходите се покриват от бюджета на институцията, която е направила заявката.
Кой може да лети (според закона)?
Само властта. Според закона той може да осъществява два вида полети –  специално предназначение (президент, председател на парламент и т.н.) и за нуждите на „министерства и ведомства“. Нито там, нито в устройствения правилник е посочена хипотеза отрядът да сключва договори за превоз на частни лица, каквито са футболните клубове.
Такава е и логиката на разпоредбите, които уреждат покриването на разходите за летене – всичките засягат отношения между бюджетни институции. Единственото изключение са пътниците, които са представители на други организации, но са включени в делегацията по покана на някое министерство например (какъвто е случаят с журналисти или бизнесмени). Те заплащат „част от стойността на полета, която е не по-малко от пропорционалната част на тези пътници спрямо общия брой на пътниците, участващи в полета“.
Пред „Дневник“ бившият директор на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов коментира, че отрядът няма сертификат за извършване на търговски полети: „Това вече ми намирисва на търговия, а отрядът няма право на такова нещо.“
Кой може да лети (според правителството)?
Всеки, който си плати. Това е версиятa на управляващите, лансирана след избухването на скандала. Бойко Борисов каза, че над 20 пъти футболни отбори са летели с авиоотряда: „Да, пътували са. С писмо от футболния съюз сме си платили, както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо“, посочи Борисов. По фактура отборът от Етрополе е платил около 20 хил. лева. „За „Левски“ защо не питате? За ЦСКА защо не питате? Какъв по-различен отбор са Бистрица? Те не са ли момчета, какви са?“
Часове по-рано транспортният министър Ивайло Московски коментира: „Както всички знаете, правителственият самолет многократно е бил ползван за хуманитарни нужди. Многократно е бил ползван и за превоз на най-различни футболни и спортни отбори.“
„Българският футболен съюз ползва самолета, когато имаме нужда и е свободен. Това включва официални мачове и контроли“, коментира пред „Дневник“ Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС. По думите му футболният съюз прави заявките и от името на клубовете, които искат да ползват самолетите.
Тази практика е, меко казано, странна, защото БФС не е нито министерство, нито ведомство (както казва законът), а юридическо лице с нестопанска цел (сдружение).
От публикации в медиите разбираме, че самолетите и хеликоптерите от правителствения Авиоотряд 28 са били използвани при снимките на филма „Непобедимите 2″… Кой е направил заявката (може би министърът на културата) не можахме да разберем, защото директорът на авиоотряда е в отпуска.
Как да летим с Авиоотряд 28?
Няма как да разберем. И двата нормативни акта, които описват дейността на отряда, изключват възможност частни лица да правят заявки за полети. На страницата на Министерския съвет (а и на други институции, които имат отношение) няма каквато и да било информация за процедурите, цените, статута и т.н. на Авиоотряд 28. В същото време от БФС говорят за „стандартни цени“, които били плащани за ползване на услугите на самолетите. Дори и да има такива цени, абсолютно неясно остава и тяхното образуване. Дали те покриват разходите за полета (гориво и такси), без да отчитат амортизацията?
Какъв е изводът?
Поредният пример за непрозрачно управление на публични ресурси. Цялата случка покрай полета на „Тигрите“ ни напомни, че Авиоотряд 28 прилича повече на структура към УБО, създадена, за да угажда на номенклатурата, отколкото на прозрачна и отчетна институция в демократична държава.Проблемът не е от днес. През 2001 г. Илия Павлов също летеше с Авиоотряд 28 при абсолютно неясни условия. Преди две години отрядът премина под прякото ръководство на премиера. Преди три се водеше дебат дали да не бъде закрит, а преди четири предишното правителство се опита да купи два самолета.
Всички тези маньоври няма как да са правилни, ако преди това няма независим анализ на необходимостите от подобна структура; ясни правила и прозрачно разходване на средствата.

Росен Босев, Дневник

 
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *