Да протестираш пред огледалото

Цветан Цветанов лично идва да подкрепи протестите на инициативния комитет, съставен от инвеститори в хотели и комплекси с апартаменти. Върху големи транспаранти е изписано „Не на рекета на къмпингарите“, „Вземете си Натура-та в Брюксел“ и „Слънчев бряг е наш“.
„Срамота е! Не може в Гърция да има 13 хиляди километра плажни ивици, в Турция да са 8 хиляди, а ние тук да мизерстваме с по-малко от 130 километра плажове“, казва пред телевизионните камери кметът.
„Имаме 300 хиляди легла, а на плажа отдавна няма място за толкова хора. Искаме да изсечем съседната гора и да я засипем с пясък. Така ще има хляб за всички и ще си продадем празните апартаменти“, обясняват протестиращите.
„Нямаше как да не се присъединя към вас, защото аз искам европейска и световна слава за Слънчев бряг“, казва председателят на парламента Цецка Цачева още преди да е слязла от служебната лимузина.
„Аман от вас! Вие ли ще ни храните?“, провиква се пред една камера протестиращ, а въпросът му е отправен към природозащитниците, които настояват правителството да опази гората.
Местният полицейски шеф се чуди как да разчисти пътя. Спомня си думите на министър Цветан Цветанов по повод протестите на Орлов мост:
„Има нарушаване на обществения ред с блокиране на пътни артерии и затова полицията прави всичко възможно, за да изтласка тези хора“. Това му дава кураж. После вижда началника си начело на блокадата и куражът му изчезва.
Много е тъпо, нали? Даже абсурдно! След случката в Банско обаче, всичко това е напълно възможно да се повтори. Управляващите протестират срещу самите себе си, заради необходимостта да спазват законите, които самите те приемат. Трудно им е. Но те очевидно нямат проблем с идентификацията и успешно протестират срещу образа в огледалото. Или поне така изглежда.
Удобно е тази случка да бъде представяна като противопоставяне между скиори и природозащитници. Но тя не е това, най-малкото защото първите и вторите често са едни и същи хора. Става дума за непродадени апартаменти. И според някои изходът от тази ситуация е мегаполисът Банско да стане още по-мега.
На пътя на този план стоят нормативните актове, които защитават природата. Протестиращите на Орлов мост и на много други места настояваха единствено законите да се спазват. Нищо повече. Затова честната позиция на управляващите е открито да заявят какво им пречи и да го променят, като разбира се понесат цялата отговорност за това. А не да протестират срещу протестиращите.
Управляващите дори не крият своята ненавист към онези няколко хиляди човека, които през лятото на миналата година ги принудиха временно да се откажат от намерението си да променят Закона за горите в полза на конкретен инвеститор. Тези няколко хиляди човека са врагът. Срещу тях бяха протестите в Банско, които управляващите подкрепиха.
През лятото Цветан Цветанов обвини протестите на Орлов мост, че били „в услуга на организираната престъпност“, през зимата вече протестира срещу тях, на пролет кой знае… Затова случката в Банско само изглежда като протест пред огледалото, а всъщност властта започна протести срещу гражданите.

Иван Бедров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *