Да си купиш жилище “на зелено“

Една е основната причина, която кара хората да купуват жилища “на зелено“ и това е по-ниската цена. В повечето случай обаче никои не се осъзнава колко и какви рискове би могла да крие подобна дългосрочна инвестиция. Затова преди да вземете решение за покупка на жилища “на зелено“ е добре да знаете някои важни неща, за да не се окажете разочаровани или още зле – разорени.
Първото нещо, което със сигурност трябва да направите е най-обстойно проверяване на строителната компания, с която имате намерение да сключите договор за покупка, както и цялата документация свързана със строителството на жилищната сграда. В повечето случаи, за да направите тази проверка ви е необходима комбинация от познания в дадени области, както и услугите на адвокат, или някакво друго лице занимаващо се професионално с това. Направили сте проверката и всичко изглежда сигурно.
Следващото нещо е подписването на предварителни договор със строителната компания и внимателно прочитане на всички клаузи в него. Много често в този договор строителят -продавач се опитва да прокара някакви неравнопоставени клаузи за купувачите, които могат да се изразяват във фиксирани срокове за плащане, които обаче по никакъв начин не са обвързани със сроковете на строителството на сградата. Със сигурност това е индикация, че строителят се нуждае от вашите пари, за да поддържа темповете на строителството, както и че може да се очакват забавяния във сроковете.
Много важен момент в договора е да фигурира точното описание на строително-монтажните работи (СМР), които строителят-продавач се задължава да извърши за вас и чието изпълнение следва да се провери при предаването на имота. Задължително е да има точно фиксиран краен срок за предаването на сградата с Разрешение за ползване, независимо от това към кой момент ще бъде изплатена цялата цена.
При изтичане на този срок по принцип следва да се начисляват лихви за забавяне, а след няколко месеца (но не повече от половин година) следва да има предвидена клауза, че купувачът може да се откаже от сделката като има право да си получи обратно парите заедно с натрупаните неустойки, лихви и разноски по събирането им.
Относно плащането на жилището, по правило последната вноска е при прехвърлянето на собствеността, което не е задължително да стане, когато сградата е окончателно готова. Повечето от строителите дори предпочитат да продадат имота под формата на нотариален акт или поне на етап „груб строеж“, с което си осигуряват стабилно финансово състояние пред банките и други финансови институции.
Безспорно купуването на жилище “на зелено“ крие малко повече рискове поради факта, че самият имот на практика все още не съществува, но при внимателно оглеждане на всеки детайл при сключването на сделката можете само да спечелите.
Profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *