Двама министри ни подготвят за драстичен скок на пътните такси.

Пътуването из България ще става все по-скъпо – и за бизнеса, и за гражданите, и за чужденците. Таксите за ползване на шосетата ще пораснат драстично в следващите години, призна строителният министър Лиляна Павлова по време на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“ вчера. А транспортният министър Ивайло Московски поясни, че целта е високите такси за асфалтовите пътища да пренасочат пътници и стоки към губещата все повече клиенти държавна фирма БДЖ.

От първото в последните години поскъпване на винетките – с около 60% от 1 януари т.г., се очаква постъпленията за 2016 г. да скочат от 200 млн. на 260 млн. лева. А с предстоящото въвеждане на нова система за таксуване се планира приходите да се увеличат двойно и дори тройно, обясни министър Лиляна Павлова. Това означава, че след въвеждането на тол система за тировете, които ще плащат според изминато разстояние, и на електронни винетки за по-малките камиони, автобуси и леки коли държавата ще събира близо 800 млн. лева годишно от шофьорите.

Контролът за тол такси и винетки ще се извършва от 300 стационарни камери и 50 мобилни екипа, каза Павлова. Още в следващите седмици ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител, който да разработи смесения модел с е-винетки и тол такси и да го въведе.

Електронната винетка, която ще смени сегашните стикери за леките коли, ще е за цяла година, както и сега. Всички ползватели на основните пътища в държавата – 17 000 от общо 20 000 километра, ще трябва да плащат е-винетки. Ще се пътува гратис само по около 3000 км третокласни пътища, по които има слаб трафик, стана ясно от думите на Павлова. Идеята е хора, които отскачат само до съседното село, да не бъдат товарени с пътни такси.

Транспортният министър Ивайло Московски пък коментира, че идеята е по-високите такси за асфалтови пътища да пренасочат пасажери и най-вече товари към финансово закъсалата БДЖ. Той отдавна застъпва тезата, че евтините винетки са една от причините бизнесът да предпочита шосейния транспорт вместо релсовия. А резултатът бил разрушени пътища и загуби за държавния жп превозвач.

Контра

Критики към управлението във връзка със скъпите винетки отправиха студенти от УНСС на среща с министър Лиляна Павлова. Те я попитаха дали споделя мнението на премиера, че България е задминала Румъния, въпреки че средната заплата там е 499 евро и винетката струва 28 евро, докато у нас при заплата 407 евро винетката е 50 евро. „Хайде да не се сравняваме с по-лошото – в Румъния има 400 км магистрали, а в България са 800 км“, отсече Павлова, цитирана от „Капитал“. И отново застъпи тезата, че в условия на пазарна, а не планова икономика, ако искаме качествена услуга, трябва да плащаме за нея. Според министъра не издържа и аргументът за евтина винетка в Швейцария, където се плащал отделно и голям пътен данък.

Приоритети

Магистралите „Хемус“ и „Струма“ остават приоритет на правителството въпреки спрените обществени поръчки. Освен това ще продължат ремонтите на малките пътища с пари именно от повишените приходи от винетките. Пътни ремонти ще се правят приоритетно в Северозападна и Северна България. По направлението Русе-Велико Търново с пари от бюджета ще започне ремонт на най-критичния участък Бяла и обхода на града. По София-Видин ще се работи в участъка Враца-Видин и на обхода на Димово. По участъка София – Калотина усилията ще се насочат към Драгоман, където трасето се оказало сложно.

МВР ще слага камери за 1 млн. евро по границата със Сърбия. МВР ще инвестира в скъпа техника и на сръбската граница. Това ще стане въпреки множеството пробойни в охраната на границата с Турция, въпреки признанието, че министерството няма пари за поддръжката на системата за видеонаблюдение, и въпреки куп неуредици около построяването на оградата,

Засега целта е поставяне на три поста с камери и координационен център, където да се предава сигналът. Техниката ще се монтира в зоната на граничното управление Брегово. За покупка на камерите и останалата техника са отделени 1 млн. евро. Парите не са от бюджета, а от европейския фонд „Външни граници“, стана ясно при представянето на инвестиционните приоритети на Гранична полиция за следващите пет години. Сред тях фигурира и изграждане на видеонаблюдение по западната граница. Техниката ще е като тази на турската граница, но първоначално в доста по-малък мащаб. Според плановете камерите при Брегово трябва да се монтират до края на годината или в началото на следващата.

Увеличеният мигрантски поток е основната причина МВР да иска видеонаблюдение и на западната граница. В момента статистиката сочи, че потокът на чужденци е равен на вход и изход, т.е. всички, влезли през Турция, бягат към Западна Европа през Сърбия. Имаше дори момент, когато заловените на западната граница бяха повече от влезлите през българо-турската. Негласна политика на МВР от години е да пуска мигрантите да бягат на Запад.

МВР се захвана да оправя и видеонаблюдението по браздата с Турция, което е монтирано отдавна, но не е ясно каква част от него работи. Първият му етап Капитан Андреево-Лесово е струвал над 24 млн. лв., но не функционира. За целта е обявена обществена поръчка, „за да се възстанови работоспособността и да се поддържат камерите“. Срокът на договора за поддръжка ще е до септември 2019 г., т.е. след този период отново ще трябва да се похарчат няколко милиона лева. Цената на обявения търг е 3 164 317 лв. Този етап бе изграден в периода 2010-2012 г. Само четири години по-късно обаче техниката не функционира. Според последната статистика на Гранична полиция само за втория му участък между Лесово и Малко Търново са дадени 16.6 млн. евро, които не работят, защото няма пари за поддръжка и за скъпия ток.

Студени досиета

Гранична полиция все още не знае дали нейни служители са участвали в каналджийство, установи „Сега“. Преди седмица МВР започна проверка на запис, на който се вижда как голяма група имигранти преминава от Турция в България, въпреки че наблизо има хора, за които се смята, че са граничари. Проверката е в начален етап и все още няма резултати, заявиха от МВР. От Гранична полиция пък коментираха, че записът бил преекспониран, но не отрекоха, че е автентичен. Той е направен от охранителни камери в района на Капитан Андреево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *