Два дни с влак от Пекин до Лондон

България е сред страните, през които предполагаемо ще премине трасето на железопътната магистрала, която планира да свърже Лондон с Пекин. Това става ясно от карта на проекта, публикувана в руското електронно издание „Российская газета”. Китай продължава да обмисля проекти, с които да превърне железницата в реален конкурент на самолетите. Водят се преговори за грандиозен проект за създаване на евразийска високоскоростна железопътна магистрала, която ще свърже Лондон с Пекин.
Според картата – високоскоростната железопътна магистрала ще тръгва от Лондон, ще преминава през Франция, Австрия, Унгария, Сърбия, България, Турция, Иран, Пакистан, Индия, Китай, както и през други държави. От Китай магистралата ще достига до Сингапур, Виетнам, Малайзия, Тайланд.
Разстоянието между Пекин и Лондон е планирано да се изминава за две денонощия, при това – в комфортни условия. Средната скорост над движение ще бъде 320 км/ч.
Според най-оптимистичните прогнози – строителството на такава магистрала може да бъде завършено най-рано в 2025 година. В проекта ще участват 17 държави, на чиято територия ще преминава жп магистралата.
Според Ван Менш, член на Китайската инженерна академия, вече няколко държави са се обърнали към Китай със запитвания за подобен проект, тъй като страната е водеща с технологии в тази сфера.
Китай никога не е бил лидер във високоскоростния железопътен транспорт, сочи историческата справка. През 1993 година средната скорост на движение на влаковете в страната е била 48 км/ч. За четири години правителството изпълни стратегически план за развитието на железниците. В резултат на това днес Китай е сред страните с най-дълга мрежа от високоскоростни жп трасета – 3,3 хиляди километра.
Освен жп инфраструктурата, е необходим и подходящ подвижен състав. До края на тази година се очаква в Китай да бъде конструиран влак, който може да развива до 500 км/ч. Става дума за експериментална разработка и специалистите не казват – кога този влак ще може да влезе в масовото производство.
Много актуален е и въпросът за цената на превоза. Обикновено цената на билета за високоскоростния влак е три пъти по-висока от обичайната.
Този превоз спестява време – например, преди придвижването от градовете Чжънчжоу до Сиан отнемаше шест часа, а днес само два часа и половина. Но е факт, че в делничните цени цените на самолетните билети се оказват по-евтини от тези на влаковете. А какво ще стане с железницата предстои да се види.
Мащабният проект не може да бъде направен без участието на Русия, но в каква форма ще се изразява то, до този момент остава неизвестно. Скоро заместник-министърът по железопътния транспорт на Китай каза, че не съществуват никакви планове за строителство на високоскоростна железница с Русия. Освен това по съществуващото трасе Москва – Пекин и дума не става да се работи за увеличение на скоростта.
Възможно е китайският заместник-министър да е имал предвид и това, че ако започне строителството на подобна високоскоростна магистрала от Европа за Азия, всяка страна ще финансира сама тази част от железния път, която минава през нейната територия. Така смятат експерти. Все пак – Китай може да окаже финансова подкрепа на тези държави, които имат тесни контакти с Пекин в енергийната сфера. Преди всичко това са страните от бившия съветски блок и държави от Югоизточна Азия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *