Два нови договорни фонда с разрешения от КФН

Дялове от два нови договорни фонда ще се предлагат на инвеститорите в скоро време, стана ясно след като Комисията за финансов надзор (КФН) издаде разрешения за организирането и управлението им.

Договорен фонд “БенчМарк Фонд – 1” е от консервативен тип и ще бъде организиран и управляван от УД “БенчМарк Асет Мениджмънт” АД. Фондът и емисията дялове са вписани в публичния регистър на КФН, като номиналната стойност на един дял е 100 лв.

Комисията е издала разрешение и на УД “ДСК Управление на активи” за организиране и управление на договорен фонд “ДСК Балансиран фонд”. И при този фонд номиналната стойност на един дял е 100 лв. Това е вторият договорен фонд, който ще бъде управляван от “ДСК Управление на активи”. През август бе издадено разрешение за договорен фонд „ДСК Стандарт“, който обаче още не е започнал да предлага дялове.

С новите разрешения договорните фондове у нас стават пет. Договорният фонд е обособено имущество с цел колективно инвестиране в ценни книжа на парични средства, набрани чрез публично предлагане на дялове, което се осъществява от управляващо дружество на принципа на разпределение на риска. При осъществяването на действията по управлението на договорния фонд управляващото дружество действа от свое име, като посочва, че действа за сметка на договорния фонд.

Договорният фонд е задължен постоянно да продава и изкупува обратно своите дялове.

От началото на септември дялове предлагат фондовете „Ти Би Ай Динамик“ и „Сентинел Принсипал“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *