Два пъти по-скъпо ще бъде сиренето по БДС

 
 
 

 

 

Сиренето, произведено по Българския държавен стандарт, ще бъде двойно по-скъпо от средните цени на пазара в момента, смята Пени Ботева от Асоциацията на млекопроизводителите. „Качественият продукт трябва да има цена за да могат и самите млекопреработватели да бъдат стимулирани да произвеждат нещо качествено,“ подчерта Ботева.
Стандартът за сиренето е готов, но не е ясно кога ще започне да се използва, тъй като у нас все още няма сертифициращ орган, който да удостовери, че продуктът на даден производител действително отговаря на всички условия на БДС.
Млекопреработвателите са готови да започнат да произвеждат сирене по утвърдените държавни стандарти, но все още има административни пречки качественото сирене да се появи на пазара, обясни Георги Хаджийски от браншовата асоциация. 
Според Хаджийски изискването стандартизирано сирене да се произвежда само от сурово мляко ще породи проблем, тъй като в България по начало има недостиг на качествено мляко. Млекопроизводителите от своя страна разчитат, че изпълняването на стандарта за сирене ще вдигне изкупните цени на суровината.
Друг проблем, според директора на института по стандартизация Ирен Депишева ще възникне от липсата на сертифициращ орган, който да прави оценка за съответствие продукта със стандарта Такъв орган се очаква да бъде агенцията по храните, която обаче ще бъде създадена едва след нова година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *