Двете грешки на Дянков за акцизите

Две очевидни фактически грешки прави министърът на финансите Симеон Дянков по отношение на идеята за повишаване на акциза на алкохола, смята бившият заместник-финансов министър Георги Кадиев.

Пред Агенция “Фокус” Кадиев обясни, че едната грешка е, че казва, че няма акциз на бирата, което не е вярно.
„Акциз на бирата има и трябва да се мисли за политиката на министерството там – увеличава ли този акциз или не, защото и там има капацитет за увеличение. Втората грешка, която прави, е в простата математическа сметка, как с увеличение от 15% на акциза ще дойдат 60 млн. допълнителни приходи? Приходите от акциз на алкохол за 2009 година ще бъдат от порядъка на 98 – 100 млн. лв. 15% от 98 – 100 млн. лв. са приблизително 15 млн.лв. и няма начин те да бъдат 60 млн.лв. Т.е. той трябва да излезе и да обясни – откъде идват другите 45 млн.лв., които той е заложил в приходната си част?” – каза Кадиев.

Като философия за увеличаване на акциза на алкохола считам, че ние в крайна сметка там сме стигнали минималните нива още 2007 година, но напълно нормално е да бъде търсено някакво увеличение като допълнителен приход. Но този допълнителен приход няма да бъде повече от 15 млн.лв. и то при положение, че потреблението остане същото и не се увеличи контрабандата – смята Георги Кадиев.

Сметката за допълнителен приход от около 130 млн. лв. от допълнителното увеличение на акциза на тютюна и тютюневите изделия също няма да се състои, каза пред Агенция “Фокус” Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите. Винаги, когато смятате някакво допълнително увеличение, вие задължително във формулата влагате и намаляване на потреблението. То е естествено. Когато увеличавате цената, някой ще се стресне, ще спре да пуши, друг ще почне да си купува контрабандни цигари, трети ще купува от фри-шоповете.

„Доколкото разбирам, Министерство на финансите е заложило 20% намаляване на потреблението и с увеличаване на ставката с около 50%, получават тези допълнителни приходи от приблизително 220 млн.лв., ако не се лъжа, от увеличаването от 53 на 64 евро/1000 къса и съответствено от 64 на 76 евро/1000 къса – още 130 млн.

Аз мисля, че заложените 20% са малко. По няколко причини, първо – голямото презапасяване към края на тази година, второ – безспорен факт е, че ще се увеличи контрабандата и трето, защото наистина част от хората ще се откажат да пушат. Контрабандата ще се увеличи, защото в страните около България, които не са членки на ЕС, има достатъчно производители, които произвеждат цигари с платен акциз и платено местно ДДС, които са на цени три пъти по-ниски от тези в България. Ще видите как София ще бъде залята със сръбски цигари, а пък Бургас и Варна ще бъдат залети с украински цигари” – каза Кадиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *