Двете Кореи скъсаха напълно дипломатическите отношения

Северна Корея реши да прекъсне всякакви отношения с Южна Корея, както и комуникациите между двете държави.

Това предадоха Франс прес и Ройтерс, които се позовават на официалната агенция на Пхенян КЦТА. В декларация на Комитета за мирно обединение на Корея, разпространена от КЦТА и цитирана от БТА, се изтъква, че отношенията между Северна и Южна Корея се „замразяват напълно“ и че се анулира споразумението за ненападение между Севера и Юга.

Пхенян напълно прекъсват всички форми на сътрудничество „с марионетния режим“ на Южна Корея. Агенцията подчертава, че Северна Корея няма да поддържа никакви контакти със Сеул „докато президентът И Мюн-бак е на поста си“. Пхенян освен това обяви, че ще експулсира всички южнокорейци, които работят в комплекса „Кесон“ северно от демаркационната линия, финансиран от Сеул. На всички южнокорейски самолети и кораби ще бъде забранен достъпът до севернокорейското морско и въздушно пространство.
Прекъсват се и всички форми на съобщения между двете страни.

Северна Корея заплашва, че ще започне „масирана контраатака срещу психологическата война на марионетния режим“. Всички проблеми, които възникнат в отношенията между двете страни ще се решават „според военновременните закони“. „Няма нужда да се демонстрира милост за такива маниаци на тема конфронтацията, подлизурковци, предатели и откачени войнолюбци като И Мюн Бак“, се казва в заключение в разпространената от КЦТА декларация.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ир вече постави въоръжените сили на Северна Корея в бойна готовност след като Сеул заплаши да накара Пхенян „да плати цената“ за потопяването в края на март на южнокорейски боен кораб. Вчера Южна Корея заяви, че ще поиска нови санкции в ООН срещу северната си съседка и че ще прекъсне търговията си с нея. Миналата седмица международно разследване стигна до извода, че Северна Корея е потопила с торпедо южнокорейската корвета „Чхонан“, при което загинаха 46 моряци. Пхенян отрича обвинението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *