Двойката евро/долар продължи консолидацията в зоната на рейнджа вчера

Технически анализ за 06.08.2009

EUR/USD
Евро/долар продължи консолидацията в зоната на рейнджа вчера, както с евижда на четиричасовата графика. Ясно е, че пазара се нуждае от значителен фундаментален катализатор, за да направи пробив от двете страни. Днес ще имаме решението на ЕЦБ, като се очаква да запазят лихвата на 1%. Въпреки това, мисля че пазара ще се съсредоточи повече върху пресконференцията на ЕЦБ относно цялостната монетарна политика и изгледите за европейската икономика. Вземайки предвид фактите, че инвеститорите може да започнат покачване на оптимизма за възстановяването на световната икономика, но без белези за силно възстановяване по еврото, изявлението на ЕЦБ е вероятно да бъде решително. Сигурно ще видим волатилен пазар по време на конференцията, но освен ако имаме понижение или покачване на лихвата или друго изненадващо изказване, се боя че EURUSD ще направи значително движение днес. От техническа гледна точка, двойката е още в консолидационна фаза след рязкото покачване. Очакваме пробив нагоре с тестване поне на 1.4500. Ключова подкрепа си остава 1.4336. Колкото по-дълго двойката се задържи над това ниво, възходящите изгледи остават непокътнати. Пробив под този зона ,обаче може да заплаши петнциалните бичи перспективи.

GBP/USD
Паунд/долар още беше захванат в диапазона вчера. Въпреки че имахме по-добри от очакваните данни от Halifax HPI, промишленото производство и PMI в услугите, възходящия моментум изглежда още е ограничен, като зелените пари явно бяха подкрепени от по-лошите от очакваното данни от ADP. Днес фокуса ще бъде върху решението на АЦБ за основния лихвен процент, като се очаква да бъде запазен на 0.5% и върху изявлението относно Програмата за количествени облекчения. Пазара ще очаква дали АЦБ ще продължи да купува активи или ще реши да спре програмата, след като видяхме малки доказателства че тя успя да подпомогне икономиката. Изказването може да бъде позитивно за кабела ако АЦБ реши да спре програмата. От техническа страна, GBPUSD опита да се покачи вчера, достигайки връх на 1.7042, но по-нататъшната сила на биковете беше доста ограничена и двойката закри по-ниско на 1.6991. Очаквам бъдещо продължение и 1.7100 остава потенциална краткосрочна възходяща цел. CCI е в прекупна зона и в посока надолу на дневната графика, предполагайки потенциална низходяща корекция, но колкото по-дълго двойката остане над 1.6750, техническите изгледи остават възходящи. Първата подкрепа е на 1.6890.

USD/JPY
Долар/йена имаше умерен низходящ импулс, като направи дъно на 94.62 и затвори на 94.90. На четиричасовата графика можем да видим, трендлинията на подкрепа бе нарушена надолу, сигнализирайки за потенциални мечи перспиктиви и край на възходящата корекция. Въпреки това, ще изкачам ясен пробив поз 94.35 (дъното от вторник) за потвърждение на низходящия сценарий. Непосредствена съпротива се вижда на 95.50. Пробив над това равнище би трябвало да намали низходящите изгледи. CCI е в неутрална зона на четиричасовата графика.

USD/CHF
Долар/франк продължи да консолидира вчера и все още е в рейнджа, както се вижда на четиричасовата графика поради липсата на фундаментален катализатор да задвижи пазара. Докато нямаме ясен пробив на някоя от страните на диапазона, по-добре да се остане извън пазара. За предпочитане е пробив надолу и последователно движение под 1.0589 за потвърждение на низходящия сценарий към 1.0364. Наблюдавайте за корелация с EURUSD след излизането на решението на ЕЦБ за лихвата и общите изгледи за европейската икономика, особено относно прогреса на икономическото възстановяване. Покачване на EURUSD би трябвало да е последвано от спад по долар/франк, докато понижение на еврото да е последвано от покачване на USDCHF. Средносрочните изгледи остават низходящи колкото по-дълго двойката остане под 1.0750.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *