Двойно скочи рентата за земя

Декар се продава средно за 200 лв.

Двойно е скочила рентата за нивите за година. Това сочи докладът за развитието на пазара на земя, изготвен от аграрното министерство. Вместо за 3-4 лв. декарът вече се наема срещу 7-8 лв. В Северозападна България рентата дори достига до 20-30 лв. Наемите в ЕС обаче са почти два пъти по-високи, обяви зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова.

Земеделската земя се е продавала с около 20% по-скъпо през 2006 г. Средно цената на декар върви около 200 лв. Причината за поскъпването са очакваните европейски субсидии, които ще се дават за обработваема площ, твърдят експертите. Въпреки вдигането на цените имотите у нас са 4-5 пъти по-евтини от европейските, каза Бъчварова. Според нея разликата ще бъде наваксана най-рано след 4-5 г. Цената на земята ще расте с 10-15% всяка година. Поскъпването ще се забави заради разпокъсаността на парцелите, защото повечето купувачи търсят големи масиви.

Покупките на земеделска земя ще намалеят през следващата година за сметка на наемите, прогнозира Бъчварова. 3,8 млн. декара земя са били отдадени официално под аренда през 2006 г. Намаляла е цената на нивите, които трябва да променят функциите си. Въпреки това декарът се търгува за около 1700 лв. Най-скъпо ще излизат парцелите около магистрали и места, където ще се изграждат инфраструктурни проекти. Цената на един декар в такъв район може да излезе между 14 и 29 хил. лв.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *