ДДС и акцизи пълнят хазната

На допълнителни приходи от ДДС и акцизи в бюджета за 2014 г. ще разчитат управляващите, за да увеличат парите за пенсионерите и социално слабите, научи“Стандарт“.

Приходната част в новия бюджет ще бъде увеличена с 1% от БВПв сравнение с 2013 г. Това означава, че хазната ще има допълнително поне 800 млн. лв., които ще може да бъдат разпределени за бизнеса и нуждаещите се българи.

Само за пенсии парите например ще бъдат увеличени от предвидените за настоящата година 7,87 млрд. лв. на поне 8,1 млрд. лв. за 2014 г.

От ДДС и акцизи ще дойдат една трета от всички приходи в бюджетаза 2014 г. Като основният източник на допълнителните пари ще е ДДС.

Това ще стане по няколко направления, обясниха депутати. От една страна, се очаква ръст на потреблението с близо 1,8%, както и нарастване на инвестициите.

От друга страна, се предвиждат сериозни мерки за затягане на контрола върху сделките с рискови стоки.

Ще бъде въведено обратно начисляване на ДДСвърху сделките със зърно и технически култури.

Ще се въведе имобилен контрол върху вносаи движението във вътрешността на страната на рискови за хазната стоки като зарзават, строителни материали и др. За целта дори ще се поставят пломби с GPS върху камионите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *